Съдът: Ед Шийрън не е плагиат

от Нощни птици

Американски съд постанови, че Ед Шийрън не е копирал песента на Марвин Гей „Let’s Get It On“, когато е композирал песента си от 2014 г. „Thinking Out Loud“.

По време на съдебния процес Шийрън изпя и изсвири части от песента си на китара и твърдеше, че е написал песента в дома си в Англия заедно с приятелката си Ейми Уодж и че по това време е бил вдъхновен от нова романтична връзка и от баба си и дядо си.

През цялото време на делото британският музикант отричаше да е откраднал елементи от песента на Гей за своя хит. То беше заведено, когато наследниците на Ед Таунсенд от групата на Гей заявиха, че Шийрън, Warner Music Group и Sony Music Publishing им дължат обезщетение за нарушаване на авторските права. Съобщава се, че Шийрън е заявил пред нюйоркския съд, че ако бъде признат за виновен, ще се оттегли от музиката. „Ако това се случи, приключвам, спирам“, каза той, когато наскоро го попитаха за ефекта от съдебния процес върху личния му живот.

Илене Фаркас, адвокат на Шийрън, заяви пред журито, че приликите в ритъма и акордите между двете парчета са „буквите от азбуката на музиката“. Тя продължи: „Това са основни музикални градивни елементи, които авторите на песни сега и завинаги трябва да бъдат свободни да използват, или всички ние, които обичаме музиката, ще бъдем по-бедни заради това“.

Кейша Райс, юридически представител на наследниците на Ед Таунсенд, заяви, че нейните клиенти не претендират да притежават елементарни музикални елементи, а „начина, по който тези общи елементи са уникално комбинирани“.

„Г-н Шийрън разчита, че ще бъдете много, много погълнати от търговския му успех“, каза тя и насърчи журито да използва „здравия си разум“ при вземането на решение.

Ед Шийран е изправен и пред искове относно „Thinking Out Loud“ от компания, притежавана от инвестиционния банкер на „Боуи Бондс“ Дейвид Пулман, тъй като тя държи авторските права върху песента на Гей от 1973 г.

Може да харесате още