„Кино за пътешественици“ у дома

от Нощни птици

Непосредствено след приключване на фестивала „Кино за пътешественици“ в София, голяма част от филмите могат да се гледат и на малкия екран с платформата Neterra.TV+. 15 заглавия, които водят до непознати места из света, могат да се видят от 1 септепмври.

Сред предложенията е южноамериканското приключение на Мирослав Халуза „Речни хора”. Авантюристът предприемa опасна експедиция в Амазонската джунгла, за да се срещне с речните хора, които отказват да живеят в цивилизацията. В дивото всеки се придвижва, както успее, яде каквото си улови, спи, където намери подслон и се спасява, както може. С двама приятели и упътвания на хартия в джоба, той тръгва към земите на племето мацес, което живее в сърцето на джунглата, някъде на границата между Перу и Бразилия.

Един от най-известните поклоннически маршрути – Пътят Камино ще може да се измине на кино, благодарение на швейцарските режисьори Йонас Фрай и Мануел Швайцер и филмът им „Камино де Сантяго“. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

Снимка: Позор

Още една отправна точка идва с две от най-високите международни пътни връзки в света – „През Памир към Каракорум”. Антоан и Колет обичат планината, а тук тя е навсякъде около тях. Въртят педали по стария търговски Път на коприната и се наслаждават на природата, но пътят се оказва истинско предизвикателство за духа и тялото. На места височината е над 4600 метра, диша се трудно, температурните разлики са големи, а храната и водата често са кът. Колкото и да им е тежко, незабравимите места, до които ги отвежда пътят всеки ден, ги карат да забравят всички неволи и лоши спомени. А най-ценното, което помнят до днес, са хората, които срещат по пътя.
Зрителите ще могат да пътешестват от домовете си до интересни места из Боливия, Етиопия, Индия, Иран, Киргизстан, Куба, Свалбард, Чили…

Филмите ще бъдат достъпни до 23 септември.

Може да харесате още