11-та Нощ на театрите, в която всяка роля е различно царство

от Нощни птици

В театрална сцена ще се превърнат някои от градовете в България в Нощта на 18-и ноември, когато за единадесети пореден път ще се проведе „Нощ на театрите“. Европейската инициатива събира стотици културни събития в рамките на няколко часа.

Реверанс в тазгодишната инициатива е към короната и различни нейни интерпретации в тематични жанрови прочити като слоган на събитието е „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“.

„В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че под властта на театъра всяка роля е различно царство“, споделят организаторите.

Снимка: Нощ на театрите

Сред режисьорите, които застават зад проекта, са Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов. Драматурзите са представени от Александър Секулов и Яна Борисова, а актьорите, които се включват в инициативата са Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

Всички те за поредна година освен гости в Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект „Нощни персонажи“.

10-те издания, провели се до момента, са събрали над половин милион зрители. Идеята за Нощ на театрите е на Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален план „LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ поставя началото на Европейската нощ на театъра. „LA NUITÉE“ е специално събитие, което празнува Европейския театър.

Сред постановките, които ще могат да се видят е „Хамлет“ и „Лакомият змей“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде представен с постановките „Боже мой“, „Хага“, „Метаморфози“, „Великденско вино“ и „Контрабасът“.

Част от Нощта са още „Неволята“ на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, „Хензел и Гретел“ на Театрално-музикален център Кърджали и др.

Може да харесате още