Лъскавата „Барби“ срещу мрачния „Опенхаймер в летния сблъсък за бокс офиса“Барбенхаймер“

от Нощни птици

На фона на стачката на сценаристи и актьори, Холивуд се готви и за епична битка за бокс офиса с два напълно различни, но мощни проекта, които стартират в рамките на една седмица: сблъсъкът „Барбенхаймер“.

Бляскавият проект с акцент „розово“ – „Барби“ на Грета Гервиг дават на пластмасовата култура, с която са израснали няколко поколения, надежди за приходи от 95-110 млн. долара от 4200 северноамерикански киносалона през уикенда. Warner Bros. предвижда по-консервативни прогнози от 75 млн. долара в началото. Все пак лъскавата „Барби“ се очаква да засенчи мрачната драма за атомната бомба „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан, макар продукцията на другия голям гигант в киното Universal да е направена с още по-голям замах.

„Опенхаймер“ е с продължителност три часа, докато „Барби“ трае малко под два часа. Това също е важен фактор, който може да ограничи броя на прожекциите за един ден. Въпреки това епичният филм на Нолан ще се възползва от първокласните широкоформатни екрани като IMAX, който посвещава цялата си площ на филма му в продължение на три седмици.

Заедно, привидно различните блокбастъри с двойни дати на излизане на пазара подхранват феномена „Барбенхаймер“, а AMC Theatres, най-голямата верига киносалони в страната, съобщи, че 40 000 души вече са закупили билети за двойни прожекции на „Барби“ и „Опенхаймер“ в един и същи ден. Това е с 20 000 повече от миналата седмица, предава Variety.

В „Барби“ с бюджет от 145 млн. долара участват твърде много звезди от „А“ класа, сред които Марго Роби, Райън Гослинг, Иса Рей, Дуа Липа, Симу Лиу, Хелън Мирън, Джон Сина и Уил Фарел. Фантастичната комедия проследява Барби и Кен, които напускат комфорта и познатото в страната на Барби, за да търсят себе си в реалния свят.

Силата на Барби като марка се дължи на нейната привлекателност. Куклата е получавала много критики за поставяне на нереалистични стандарти за красота. В същото време Барби показа на момичетата, че могат да правят и да бъдат всичко, тъй като различни модели са я представяли като президент, ракетен учен, дори транссексуален човек.

„Опенхаймер“, адаптиран от Нолан по наградената с Пулицър книга „Американският Прометей“, е също толкова звездно изследване на образа на теоретичния физик, изигран от Килиън Мърфи. Ирландският актьор, познат от филми като „Батман в началото“ и „Черният рицар“ на Кристофър Нолън, където именно става и особено успешен в киното. Преди това има роли в „27 дни по-късно“ на Дани Бойл и „Студената планина“, както и „Момичето с перлената обица“ и сериалът Peaky Blinders, влиза в образа на човека, ръководил разработването на атомната бомба, заедно с ансамбъла от звездни актьори като Робърт Дауни младши, Мат Деймън, Емили Блънт, Флорънс Пю и Олдън Еренрайх.

Силната комбинация от „Барби“ и „Опенхаймер“, както и шампионът от миналия уикенд „Мисия: Невъзможна – Пълна разплата – първа част“, се очаква да подхрани един от най-големите уикенди в боксофиса от много време насам. Иначе летният сезон донесе поредица от слабо представящи се продукции, за които имаше много надежда като дори новият „Индиана Джоунс“ не успя да върне подобаващо аудиторията в киносалона.

Може да харесате още