„Властелинът на пръстените“ на Симфониета-Враца със световни солисти тръгва на турне

от Нощни птици

Симфониета-Враца подготвя турне в най-големите български градове с мултимедийния си спектакъл „Фантазия „Властелинът на пръстените“, съобщиха от институцията. Специално за турнето в България пристигат виртуозният цигулар Роман Ким и световните солисти – Деница Лафчиева (кларинет) и Александър Гордън (виола).

От Симфониетата обясняват, че по-голямата част от концерта е забележителна обработка на музиката от едноименния филм. За целта е получено специалното разрешение от композитора на оригиналната музика към прочутата филмова трилогия „Властелинът на пръстените“ и носител на „Оскар“, „Грами“ и „Златен глобус“ – Хауърд Шор. Роман Ким е написал партията на виолата така че изпълнението да позволява на солиста Александър Гордън да дирижира същевременно оркестрантите. Водещ на музикалното събитие ще е телевизионното лице на вечната музика в България, оперният певец и режисьор – Марио Николов.

Освен че произведението „Фантазия „Властелинът на пръстените“ ще бъде изпълнено за първи път в България, меломаните ще имат възможност да чуят и невероятния инструмент, на който свири виртуозът Роман Ким. Цигулката е специално модифицирана по вкуса на Роман Ким – има релефен гриф, струните са ръчно изработени от него, а лъкът на цигулката е по-дълъг от стандартните модели, обясняват от Симфониета-Враца. От там допълват, че материалът, от който е изработен, се пази в пълна тайна, но според запознати лъкът е направен от рециклирани кукли Барби. Всички тези подобрения позволяват на Роман Ким да звучи по един много необикновен и специален начин.

В програмата на мултимедийния концерт „Фантазия „Властелинът на пръстените“ ще звучи още музика от Джон Уилямс и други любими филмови теми, аранжирани за симфоничен оркестър.

Този концерт няма да може да се представи във Враца, защото е предвиден само за големи сцени, но врачани вече са имали възможността да видят и чуят Александър Гордън и Деница Лафчиева, сподели за БТА директорът на Симфониета-Враца Христо Павлов. Той обясни, че спектакълът изисква големи разходи и затова на този етап ще бъдат посетени само шест града в България. „Ако го представим тук, билетите биха били неразумно скъпи. А да рискуваме да не могат да го чуят хора, които искат, а това да им се яви пречка – някак си не е учтиво към нашата редовна публика“, коментира Павлов.

Премиерните спектакли ще са на 22 юли в Летен театър – Велико Търново, а на другия ден – в София, кино „Люмиер“. Следват: 24 юли – Стара Загора, 25 юли – Бургас, 26 юли – Варна и 27 юли – Пловдив.

Може да харесате още