Литературни срещи за 100 г. от рождението на Итало Калвино

от Нощни птици

Третото събитие от годишната програма на „Литературни срещи“ е с фокус Итало Калвино, като ще бъде почетена 100-годишнината от неговото рождение. Събитието ще се проведе на 15 октомври от 17.00 до 21.00 часа в Casa Libri.

Програмата включва:

17:00 – 17:40 ч. Пърформанс „Господин Паломар“, режисьор: Валерия Вълчева; актьор: Александър Тонев; пианистка: Инес Симеонова

18:00 – 19:30 ч. Дискусия: „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“, модератор: Сава Славчев; участници: Ани Бурова, Валентин Калинов, Мартин Касабов

20:00 – 20:40 ч. Авторски текстове, вдъхновени от „Ако пътник в зимна нощ“

Автори: Яна Букова, Валентин Калинов, Поли Муканова, Мартин Касабов, Екатерина Григорова, Тодор П. Тодоров

15 октомври 1923 г. е датата, на която е роден италианският писател, признат за един от най-добрите стилисти, космополит, експериментатор, „литературен хамелеон“, сравняван с Борхес.

Итало Калвино

е роден в Куба, но две години след това родителите му се връщат в Италия. През 1941 г. той е приет във Факултета по агрикултура в университета в Торино. По същото време започва да пише разкази, поезия и текстове за театър.

Няколко години по-късно записва филология, тогава става и член на италианската комунистическа партия. Пише първия си роман на 23-годишна възраст. През целия си живот сътрудничи на редица списания и вестници.

Пътува много и обикаля Южна Америка, Мексико, Аржентина, Испания и Франция. Разнообразното му творчество е добре познато в България с произведения като „Баронът по дърветата“, „Несъществуващият рицар“, „Разполовеният виконт“, „Космически комедии“, „Марковалдо, или сезоните в града“, „Невидимите градове“, „Ако пътник в зимна нощ“, „Паломар“ и „Американски лекции: шест предложения за новото хилядолетие“.

Събитието е в партньорство с фондация „Прочети София“ и Синелибри.

Може да харесате още