Максим Генчев връща парите за „Свободата иска Караджата“

от Нощни птици

Режисьорът Максим Генчев спира дарителската кампания за филма „Свободата иска Караджата“. Това съобщи той в социалните мрежи. В публикуван пост на страницата му във Facebook Генчев моли дарителите да му се обадят, за да им върне парите.

„Излизам на протест срещу дискриминацията, на която ме подложи държавата в лицето на СЕМ, БНТ и всички парламентарно представени партии с изключение на „Възраждане“, която обяви „въздържал се“ заради филма „Ботев“.
„Потъпкването на личността ми и забраната на правото ми на труд е престъпление“, обяви още той.

Максим Генчев е режисьор на филми, част от които с патриотична тематика, но със спорни качества според някои специалисти.

Сред заглавията, които е заснел, са „Гераците“, „На педя от земята“, „Дякон Левски“ и „Ботев“. Последните два проекта бяха създадени изцяло с дарения на зрители, като „Ботев“ беше финансиран и от БНТ с 60 хиляди лева. Точно този филм обаче получи сериозна критика, която стигна до обсъждане в парламента и в СЕМ.

БНТ се отказа да помогне и на проекта му за цар Иван Александър „1349“, въпреки че от телевизията беше одобрено финансирането му в конкурса за нови филмови проекти.

За проекта главната роля щеше да е поверена на Дарина Радева – дъщерята на президента Румен Радев. Тя щеше да изпълни ролята на еврейското момиче Сара, в което се влюбва цар Иван Александър. Когато се омъжва за него, тя приема името Теодора.

По-късно режисьорът покани през социалните мрежи този образ да бъде изпълнен от друга актриса – Диана Димитрова. „Диана, публично те каня да играеш във филма „1349 лето Господне“ в главната женска роля Царица Теодора св. Теофанова“, написа режисьорът Максим Генчев.

Може да харесате още