Новите продукции на Мартин Скорсезе, Хаяо Миядзаки, Йоргос Лантимос и Дейвид Финчър на Лондонския филмов фестивал

от Нощни птици

Мартин Скорсезе, Хаяо Миядзаки, Йоргос Лантимос и Дейвид Финчър са сред водещите режисьори на галавечерите на филмовия фестивал BFI в Лондон.

Общо 235 филма от 92 държави ще бъдат показани по време на събитието. 99 творби са дело на жени и небинарни режисьори, които съставляват 39% от програмата, предава Deadline.

„При подготовката на този фестивал през 2023 г. аз и моите колеги бяхме безкрайно въодушевени от артистичността, идеите и талантливите хора и общности, които попаднаха в нашата орбита. Сега е време да споделим цялото това чудо и нямаме търпение публиката да изживее всичко това през октомври тази година тук, в Лондон, и в цяла Великобритания“, сподели директорът на фестивала Кристи Матисън.

Сред акцентите на 67-ото издание са вторият филм на Джеймс Самюел „Книгата на Кларънс“ с Бенедикт Къмбърбач, „Убийци на цветната луна“ на Скорсезе с Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро и Лили Гладстоун и „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки.

Общо 29 ще са представените световни премиери, от които 14 игрални, два сериала и 13 късометражни проекта. Седем са международните премиери (шест игрални филма и един късометражен филм) и 30 европейски премиери (22 игрални филма, един сериал и седем късометражни филма).

Сред привличащите вниманието заглавия са галапрожекциите на „Май, декември“ на Тод Хейнс, последния филм на Йоргос Лантимос „Клети създания“, „Маестрото“ на Брадли Купър и „Убиецът“ на Дейвид Финчър, като последните три филма ще бъдат показани в Лондон след дебюта им на кинофестивала във Венеция, който започна на 30 август и продължава до 9 септември.

Сред другите дългоочаквани заглавия, пристигащи от есенните фестивали, са „Присила“ на София Копола, 4-часовият експериментален документален филм „Окупираният град“ на Стив Маккуин, най-новият „Непобедимите“ на Ладж Ли и „Хитмен“ на Ричард Линклейтър.

Всички тези заглавия ще бъдат прожектирани в Royal Festival Hall в Southbank Centre, тъй като фестивалът се завръща в залата с близо 3000 места за основната си галавечер и прожекциите на специалните презентации. Фестивалът ще се проведе и в кина и зали в централен Лондон, както и в девет партньорски кина на LFF в Обединеното кралство.

Все още не се знае кои звезди ще присъстват на форума, тъй като стачката на сценаристи и актьори в Холивуд продължава. Фестивалът в Лондон ще се проведе от 4 до 15 октомври.

Може да харесате още