Мария Бакалова участва в нов български проект

от Нощни птици

След успеха си в Холивуд Мария Бакалова се завръща с нов проект в българското кино. Актрисата взе участие в късометражния „Това, което остава“, чиито снимки са приключили съвсем скоро.

Сюжетът проследява перипетиите на момче, чиито трагични семейни събития са основание за неговото преждевременно израстване. Персонажите осъзнават колко силна може да е болката от загубата на близък и покрай това откриват истини, за които като че ли още не са готови. Героите се изправят пред вина и сложни житейски решения.

Режисьор на проекта е Димитрис Георгиев, предава БТА. Сценарият е дело на Марий Росен. Главната роля е поверена на Ян Лозов, а участие взимат още Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева.

Това не е първият съвместен проект на Димитрис Георгиев и Марий Росен. Двамата работят съвместно и в „Заедно без теб“, който става част от програмата Forum Expanded на международен филмов фестивал в Берлин. Другият им общ филм е „Татко“, който се намира на етап постпродукция.

Филмът е продуциран от „No Blink Pictures“, „New European Wave Entertainment“ и продуцентската компания на Мария Бакалова и Юлиан Костов „Five Oceans“.

Костов и Бакалова работят заедно като продуценти и в игралния проект „Триумф“. Мрачната комедия е режисирана от всепризнатите български режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто последен филм „Бащата“ е с участието на Бакалова. Филмът беше избран за кандидат в категорията международен „Оскар“ за 2021 г. на България след като спечели Голямата награда на филмовия фестивал в Карлови Вари през 2019 г., припомни миналата година Deadline.

Сюжетът в „Триумф“ връща към 90-те години на миналия век, като са проследени хаотичните последици от падането на комунизма. Действието се развива в малкото село Царичина. Всекидневието на местните, предимно пенсионери, е разтърсено от неочаквана заповед на високопоставени офицери от българската армия, които изкопават огромна дупка. Операцията е строго секретна, намесени са и екстрасенси, търси се извънземен артефакт, който ще промени хода на историята и ще направи България отново велика, отбелязва още изданието.

Бакалова е изпълнител на една от главните роли. Другите са поверени на Юлиан Костов, Юлиан Вергов и Маргита Гошева.

С „Триумф“ завършва и режисьорската трилогия на Грозева и Вълчанов след „Урок“ и „Слава“.

Мария Бакалова вече взе участие и в други две родни продукции през 2020 г. Това бяха филмите „Като за последно“ на Ивайло Пенчев и „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева.

Дебютът на Бакалова е в тийнейджърския XIIА. Снима се след това в „Трансгресия“ участва и в онлайн сериала „Типично“.

Славата я спохожда след като влиза в образа на дъщерята на казахстанския репортер Борат Сагдиев във втората част на „Борат“ на Саша Баран Коен. Участието ѝ в този филм ѝ носи номинация за „Оскар“ за поддържаща женска роля.
Последваха покани за участия в други продукции, като в една от тях Бакалова озвучава кучето Космо в третата част от „Пазители на Галактиката“.

Мария Бакалова излезе на сцената и на тазгодишните награди „Икар“ в Народен театър „Иван Вазов“, където връчи отличието за главна мъжка роля на актьора Владимир Пенев за „Великденско вино“ от Константин Илиев, режисура: Явор Гърдев.

Може да харесате още