„Момичето и смъртта“ е новият премиерен спектакъл на балет „Арабеск“

от Нощни птици

„Момичето и смъртта“ е новият премиерен спектакъл на балет „Арабеск“. Премиерата е на 31 март, следващото представление – на 2 април.

Създателите на спектакъла разказват, че „Момичето и смъртта“ на Франц Шуберт в оригиналната съвременна фентъзи интерпретация на израелската хореографка Мириам Енгел представя архетипа на девойката. „От разлагането на тялото и материята,  от падението до загубата на невинността и разпадането, от деградацията на ценности и истини до смъртта на човешката надежда, от целия този апокалипсис, девойката се изкачва по руините към  хаотичната вселена на трансформацията. Висяща на косъм от своята смъртност, тя посява семето на един нов свят.“.

Хореографската работа на хореографката Мириам Енгел с балет Арабеск е започнала в края на 2019 г., точно преди пандемията, допълват от трупата.

В спектакъла звучи авторската музика на Игал Миртенбаум, който е автор и на аранжимента. Художник на костюмите и сценограф е Елица Георгиева.

Момичето и смъртта

Мириам Енгел е родена през 1983 г. в Йерусалим. Тя е внучка на Дора Мушанова. Наградена с Шарет, наградата на Американско-израелската културна фондация за професионални танцьори, Енгел се изявява и твори в продължение на 20 години в Израел и на международни фестивали по света като гостуващ артист. Тя хореографира, изпълнява, изнася лекции и преподава своя репертоар и техника в САЩ, Далечния изток, Европа и Африка. 

През 2011 г. основава „Angela Dance Co. Jerusalem“ – артистична организация, произвеждаща оригинален съвременен танцов репертоар и международни проекти. През 2022 г. Енгел създава „JISDF“ – Йерусалимския международен соло танцов фестивал за съвременен танц и международна програма – резиденция за създаване на солови произведения на хореографи от Израел и от цял свят. 

Елица Георгиева е художник в Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе от 2009 до 2015 г., а от 2016 г. работи в Младежки театър „Николай Бинев” в София. Има сценографски и костюмографски решения в български и международни проекти, за част от които е получавала награди. Работила е с режисьорите Крикор Азарян, Боил Банов, Стоян Радев, Боян Иванов, Галин Стоев, Стилиян Петров и др.

Може да харесате още