На кино със София Филм Фест

от Нощни птици

„Отворени врати“ е темата на визията на следващото издание на София Филм Фест. Най-големият кинофорум у нас ще се състои от 13 до 31 март 2024 г.

На 28-ото си издание фестивалът показва носителя на „Златна мечка“ за най-добър филм от Берлинале (2023) – „На борда на „Адамант“ на Никола Филибер, спечелилия награда на журито в Кан „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки и специалната награда на журито от фестивала във Венеция – „Зелена граница“ на Агнешка Холанд.

„На борда на „Адамант“ е документален киноразказ, чийто създател Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино. Негови ретроспективи са представяни в цял свят, включително от Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адамант“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациенти, които, изненадващо за състоянието си, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

Снимка: София Филм Фест

„Паднали листа“

е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа – „Сенки в рая“ (1986), „Ариел“ (1988) и „Момичето от кибритената фабрика“ (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият първата любов в живота си. Филмът със сериозен рокендрол саундтрак всъщност е романтична история, поднесена в характерния за режисьора стил, с чар, който по никакъв начин не подкопава или иронизира вложените емоции, коментират от „Арт фест“. С номинации за европейски филм, режисьор и сценарий – Каурисмаки, актриса и актьор – Алма Пьойсти и Юси Ватанен, „Паднали листа“ е един от най-харесваните филми от членовете на ЕФА през 2023 година.

Премиерата на „Зелена граница“ беше в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция, където на Агнешка Холанд бе връчена специалната награда на журито. Най-новата ѝ творба получи и отличието за най-добър филм Arca Cinema Giovani Award, наградата UNIMED за културно многообразие, призовете Premio CinemaSarà, Sorriso Diverso Venezia – за най-добър чуждоезичен филм и наградата Leoncino d’Oro Agiscuola – Cinema for UNICEF. „Зелена граница“ бе трикратно номиниран и за наградите на ЕФА – за европейски филм, режисьор и сценарист.

Копродукцията проследява съдбата на семейство сирийци, което бяга от гражданската война в Сирия, и заедно с учител афганистанец искат да влязат в Европейския съюз. Без да подозират, че в опит да пресекат беларуско-полската граница се оказват въвлечени в политическите машинации на властите в Беларус. В Полша съдбата ги среща с психоложката Юлия и младия граничар Ян.

Може да харесате още