Дейвид Гарет отново идва у нас

от Нощни птици

България отново е част от турнето на Дейвид Гарет. Този път концертите му са на 5 март в зала 1 на НДК, а ден по-късно – в Двореца на културата и спорта във Варна.

Музикантът ще изпълни с класическата си програма Iconic. Турнето представя едноименния класически албум, издаден през ноември 2022 г., вдъхновен от легендарни цигулари, чиито мелодии са вълнували Гарет като дете. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман звучи в нов аранжимент. Дейвид Гарет я представя в концертите си в трио от цигулка, китара и бас.

Снимки: „БГ саунд стейдж“ / Кристоф Кюстлин и Виктория Вучева

Личният избор на музиката на Дейвид Гарет напомня на златната ера на виртуозите на цигулката, когато изпълнители като Зино Франческати, Артур Грумио, Яша Хейфец, Фриц Крайслер и Йехуди Менухин са радвали публиката с популярни миниатюри и изящни мелодии, коментират от „БГ саунд стейдж“. Те будят възхищението на младия музикант и до днес. Потапяйки се в техните вечни записи и стъпвайки на техния модел, Гарет създава програмата си.

„За съжаление, през последните десетилетия много цигулари престанаха да изпълняват някои от тези кратки, запомнящи се творби, които великите цигулари от 20-те и 30-те години включваха в своите рецитали. Ето защо за мен означава още повече, че сега имам възможността да дам нов живот на всички тези красиви парчета”, казва Дейвид Гарет.

„Творби като тези оформиха моето музикално мислене. Аз самият записах много виртуозни албуми, но този път беше много важно за мен да се доближа до същественото, това, което наистина говори на сърцето. Творбите на Iconic не са точно за виртуози. Те имат велики мелодии, които доближават слушателите до това, което наистина има значение в живота – до хармонията”, казва още цигуларят.

Дейвид Гарет

започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст. Прави своя сценичен дебют, когато е на десет години, и става най-младият артист, подписвал с Deutsche Grammophon, само три години по-късно. До средата на тийнейджърските си години изгражда звездна солова кариера и записва всичките двадесет и четири каприза на Паганини. По-късно се записва в световноизвестното училище „Джулиард” в Ню Йорк като един от първите ученици на Ицхак Пърлман.

През последните две десетилетия Гарет свири с много от водещите световни оркестри и диригенти и стига до нова публика по целия свят с концерти, включващи рок химни, класически сонати, филмови теми и солови миниатюри. В началото на 2022 г. издава автобиографията си „Ако само знаехте” (Wenn ihr wüsstet), разказвайки за скалистия път, извървял от детето чудо до световноизвестен музикант.

Може да харесате още