„Наистина любов“ – влюбени ли сме след 20 години в коледната класика?

от Нощни птици

Романтични, носталгични, емоционални, сълзливи, донякъде и наивни – има филмови истории, без които Коледа не минава. Сред сюжетите, които са задължителни вече 20 години, е „Наистина любов“ (Love is All Around).

Няколко взаимносвързани романтични истории се преплитат в двучасов водовъртеж от неправдоподобни, съмнителни и направо глупави любовни сцени, обитавани от звезден актьорски състав, сред които Алън Рикман, Ема Томпсън, Кийра Найтли, Хю Грант, Колин Фърт и Бил Най.

Когато изпадналата в криза рок звезда Били Мак (Бил Най) най-накрая налучква текста на празничната версия на „Наистина любов“ (Love is All Around) (удачно преименувана на Christmas is All Around), той осъзнава колко ужасна е песента. Мениджърът му се съгласява, че парчето е боклук – но носещ звездна слава.

Светът може и да се е променил от набирания интернет, iPod-а на Apple и дънките с ниска талия, но две десетилетия по-късно празничната драма на Ричард Къртис от 2003 г. си остава коледна класика, макар и противоречива, пише BBC.

Продукцията в днешно време се счита за класика, но получава и доста критики за нереалистично представените любовни линии, както и остарели шеги.

Министър-председателят (Хю Грант) е хванат да целува секретарката си зад завесата на коледна детска пиеса в начално училище, като във филма има коментар за телосложението на героинята.

Снимка: Universal Pictures

По време на среща на актьорите миналата година сценаристът и режисьор признава, че филмът „в някои моменти е длъжен да се чувства остарял“, и добавя: „Липсата на разнообразие ме кара да се чувствам неудобно и малко глупаво“.

Къртис също така се нарече „невъзпитан“, когато е включил шегите за повечето килограми, които „вече не са смешни“, и заяви, че се е „разочаровал“, като е изрязал ЛГБТ сюжетна линия в окончателния монтаж.
И все пак грешките и гафовете не са достатъчни, за да има пълно отричане на коледния филм и „Наистина любов“ все още е предпочитана история, носеща уют в коледното настроение.

„Не очаквам коледните филми да бъдат шедьоври с голяма социална политика. Хубаво е, че са евтини романси“, казва филмовият критик Хелън О’Хара пред BBC.

„Невероятният актьорски състав, наистина страхотните моменти, които се харесват на всички, и забавните гегове ни карат да не обръщаме внимание на лошите моменти, а гледането му днес осигурява носталгично излъчване“, добавя филмовият специалист.

Снимка: Universal Pictures

Всички са съгласни, че разхождащият се Хю Грант из офисите Даунинг стрийт 10 под съпровода на песента Jump на The Pointer Sisters от 1983 г. е златна комедия.

Колкото повече се възприемат пресилените, захаросани и нелепи жестове на любовта, толкова повече филмът може да се хареса, отбелязват специалистите.

Разбира се, министър-председателят никога не би отишъл с полицейски ескорт до „съмнителния край на Уондсуърт“ в навечерието на Коледа, за да признае любовта си на секретарката си, и никой не би признал любовта си към съпругата на най-добрия си приятел чрез картон, изписан с реплики. Но именно тези емблематични, макар и леко откачени сцени продължават да живеят и след филма.

И ако по друго време на годината може да сме по-критични към несполучливите сюжети, безсмислените любовни актове и остарелите шеги, то по Коледа се оставяме да бъдем замаяни от искрения оптимизъм на Хю Грант, който казва: „Ако я потърсите, имам чувството, че ще откриете, че любовта всъщност е навсякъде наоколо“.

Дори за тези, които обичат да мразят филма, не е трудно да се потопят в празничния дух и доброто настроение, които надхвърлят несъвършенствата му, особено докато се тъпчат с пайове и опаковат подаръци.

Може да харесате още