Отиде си Отар Йоселиани

от Нощни птици

Грузинският режисьор Отар Йоселиани, известен с филми като „Пасторал“, „Листопад“, „Понеделник сутрин“ и „Птица безгрижна“, почина на 89-годишна възраст.

Смъртта му е обявена от неговия приятел, фотографа Юрий Рост. „Ние скърбим. Отар Йоселиани, великият кинорежисьор, невероятен човек и мой много близък приятел, си отиде“, пише Рост в своя канал в Telegram.

Министър-председателят на Грузия Иракли Гарибашвили заяви, че е дълбоко натъжен от новината за смъртта на Йоселиани, като го определи като „почетна фигура“ на грузинското изкуство, предава Reuters.

Роден в Тбилиси, Грузия, на 2 февруари 1934 г., Отар Йоселиани започва образованието си с пиано в музикалното училище в родния си град.

Завършва ВГИК в майсторския клас на Александър Довженко. Първият му късометражен филм е „Акварел“, а „Април“, създаден през 1961 г., бива забранен в СССР до началото на 70-те години.

Такава е съдбата и на дебюта му в пълнометражното кино „Листопад“, който макар и да получава наградата на ФИПРЕССИ за най-добър дебют на кинофестивала в Кан, бива забранен от съветската цензура.

Фокусът в продукциите му са всекидневието на обикновените хора, но с безгрижния си поетичен почерк, дистанциран и често саркастичен стил, историите му не са добре приети от съветската власт.

Ограничават и прожекциите на един от най-емблематичните му филми „Птица безгрижна“ от 1971 г. Следващият му проект „Пасторал“ се сдобива с наградата на ФИПРЕССИ от Берлинале. И макар през 1979 г. да е обявен за заслужил артист на Грузия, Йоселиани решава да емигрира във Франция през 1982 г., където продължава да печели по-широка аудитория с филми, които са по-открито критични към страната, която е напуснал.

Филмът „Любимецът на Луната“, създаден през 1984 г., печели специалната награда на журито във Венеция и оттогава фестивалът се превръща във витрина на неговите филми.

През 2011 г. на Международния филмов фестивал в Мюнхен му е присъдена награда за цялостно творчество.

Отар Йоселиани е гостувал два пъти в България по време на София Филм Фест.

Може да харесате още