„Уроците на Блага“ е номиниран за наградите „Сателит“

от Нощни птици

Българското предложение за „Оскар“ в категорията най-добър чуждоезичен филм „Уроците на Блага“ е номиниран за наградите „Сателит“ – ежегодните награди на Академията на международната преса.

Отличията се връчват за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии, като тазгодишните победители ще станат известни на 18 февруари, обявени в Лос Анджелис.

„Уроците на Блага“ е номиниран за международен филм, в която категория са номинирани само 7 филма. Последната част от трилогията на Стефан Командарев за годините след социализма ще се състезава със съвременни шедьоври като финландския „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки“, френския „Анатомията на едно падане“ на Жустин Трие, италианския „Аз, капитанът“ на Матео Гароне, „Зона на интерес“ на Джоната Глейзър, Великобритания, германския „Учителска стая“ на Илкер Чатак и испанския Society Of The Snow на Хуан Антонио Байона.

„Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва“, споделя Стефан Командарев.

С „Уроците на Блага“, Ели Скорчева се завръща отново в киното след 30-годишно отсъствие. Другите роли са поверени на Ивайло Христов, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян и Герасим Георгиев – Геро.

Сюжетът се фокусира върху битието на възрастните хора в малък град в България, които се чувстват изоставени от близките си. Незащитена и от държавата, главната героиня – пенсионираната учителка Блага, става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания.

Между драмата и с хорър елементи, „Уроците на Блага“ не е типичен жанров филм и успява да спечели не една награда на българската и международната сцена, като сред отличията на продукцията са голямата награда на Карлови Вари, както и „Златна роза“ във Варна.

Може да харесате още