Най-новият филм на Роман Полански „Дворецът“ няма да се прожектира в САЩ, Франция и Великобритания

от Нощни птици

В сянката на стачката преминава тазгодишното 80-то издание на фестивала във Венеция. Голяма част от звездите не присъстваха на събитието и го оставиха без блясъка си, заради провеждащата се в момента стачка в Холивуд на сценаристи и актьори.

Така фокусът се насочи върху автори, чиито филми са част от програмата на форума, но самите те не творят в Холивуд. Такива са Роман Полански и Уди Алън. Присъствието им на фестивала бе прието спорно и не остави без последствия авторите.

Така продуцентът на последния филм на Полански „Дворецът“ изрази съжаление, че никой не е пожелал да получи правата за разпространение на филма в САЩ, Великобритания и Франция, като заяви, че моралът не трябва да тежи на изкуството.

Един от най-успешните режисьори на своето поколение, Полански избяга от Съединените щати заради присъда за изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 г. – престъпление, което той признава.

След като през 2017 г. движението #MeToo придоби световна популярност след обвиненията в сексуални посегателства срещу американския филмов продуцент Харви Уайнстийн, редица жени твърдят, че Полански също ги е насилвал сексуално като тийнейджърки.

Полански, който е с двойно френско-полско гражданство, отхвърли обвиненията, които така и не стигнаха до съд, но оттогава му е трудно да осигури глобални договори за разпространение на филмите си, въпреки че актьорите все още се редят на опашка, за да работят с него.

В комедията „Дворецът“, чието действие се развива в швейцарски хотел, населен с множество гротескни персонажи, участват Мики Рурк, Джон Клийз, Оливър Масучи, Фани Ардан и Жоаким де Алмейда.

Продуцентът Лука Барбарески съобщи, че е продал правата за разпространение в цяла континентална Европа, но не и във Франция, Великобритания и Съединените щати, въпреки че във филма участват известни актьори от трите страни.

Барбарески заяви, че последният филм на Полански „Офицер и шпионин“, който беше открит на филмовия фестивал във Венеция през 2019 г. и получи одобрението на критиката, също никога не е бил показван по кината в САЩ, Великобритания, Австралия или Нова Зеландия.

„И ние се питаме защо има войни. Англосаксонският свят трябва да уважава творците, както го прави останалата част от света“, каза той и добави: „В момента се водят войни. Няма морална присъда за изкуството.“

Той добави, че филмите на Полански са били показвани по множество стриймъри, като Netflix, „правейки милиони“ за тези платформи. „Някой да ми обясни каква е логиката на това“, каза той.

Полански, който миналия месец навърши 90 години, не е във Венеция за премиерата на филма си, който не участва в надпреварата за основната награда „Златен лъв“. Сред предишните му творби като режисьор са „Пианистът“, „Бебето на Розмари“ и „Китайски квартал“.

„Дворецът“ може да бъде видян у нас по време на фестивала „Синелибри“.

Може да харесате още