Ново издание на „Името ми е червен“

от Нощни птици

Вечният сблъсък между Изтока и Запада е фокус в емблематичния роман на Орхан Памук „Името ми е червен“. У нас излиза ново издание на тази творба, обявена за „Съвременна класика“ от Лос Анджелис Таймс.

Писателят описва този свой шедьовър като „най-колоритен и оптимистичен роман“. Носителят на Нобелова награда разказва за сблъсъка между културния консерватизъм и опитите за реформи в разрасналата се, но започваща да губи позиции на световна сила през XVI век Османска империя.

Прочут истанбулски миниатюрист получава тайна поръчка – да изработи в своето ателие книга, възхваляваща падишаха. Но тази книга трябва да бъде по-различна от всичко, излязло досега изпод ръцете на прочутите майстори на миниатюрата. В нея се крие нещо, което става причина за загадъчни убийства.

Историята на книгата крие не само загадка и любов, но ни отвежда и в света на идеите. Така се наслаждаваме на различни разкази – на мъртвеца и на неговия убиец, на двама влюбени, на кучето, парата и дървото, които ни отвеждат в „Хиляда и една нощ“ на живописта. Докато влюбените се търсят и намират, докато мъртвите чакат възмездие, а убиецът търси оправдание за злодеянието си, в спорове за истината и вярата се разразява битката между живописните школи на Изтока и Запада.

Романът е от особено значение за Орхан Памук, който в началото на кариерата си е искал да стане художник. Той разказва за дилемите, пред които е изправен един художник на миниатюри в страна, която не успява да достигне напредъка на западната цивилизация. Памук смесва по впечатляващ начин мистерия с приказка, за да разкаже една история за изкуството, за скрития в него смисъл, за творците и признанието. Сблъсъкът между закостенелите ориенталски традиции и отдавна изпреварилите ги западни влияния, влизащи в разрез с твърдите религиозни вярвания, е в основата на този шедьовър, който се радва на неизчерпаем интерес у нас.

Орхан Памук е най-продаваният турски писател в световен мащаб, придобил международна популярност през 90-те години на XX век. Книгите му са преведени на повече от 60 езика.

Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г. за цялостно творчество. През 2003 г. печели международната награда IMPAC за романа „Името ми е червен”. Лауреат на Наградата за мир за 2005 г., присъждана от организацията на немските книготърговци.

Носител на френската награда „Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г. за „Сняг”. През 2005 г. става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а престижното списание „Тайм“ го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

Може да харесате още