Николай Майсторов с изложба за 80-ата си годишнина

от Нощни птици

С 50 платна на четирите евангелия ще бъде отбелязана 80-ата годишнина на живописеца Николай Майсторов. Експозицията ще бъде открита на 11 октомври – два месеца след рождения ден на твореца, наречен от Светлин Русев „Най-големия съвременен български експресионист“.

Николай Майсторов е роден на 7 август 1943 г. Завършва Художествената гимназия в София през 1963 г, а три години по-късно и живопис в Художествената академия в класа на проф. Ненко Балкански. Идва ред на изложбите като първата е от 1979 г. – живопис. Втората е графика през 1982 г. А общо самостоятелните му изложби у нас са над 40, в чужбина – над 17. Сред страните, където са подреждани негови творби са Германия, Нидерландия, Полша, Белгия, Унгария, Япония, Португалия и други. Участвал е в общи изложби, както и в международни биеналета и триеналета на графиката и представителни изложби на българско изкуство в чужбина. Сред тях участието му през 1996 г. в Международното триенале за живопис в София, където е удостоен с Международната награда за живопис, през 2003 г. в първото Международно Биенале за изкуства в Пекин, Китай, през 2005 г. в петото Биенале за пластични изкуства във Флоренция, Италия.

Автор е на няколко цикъла с творби от графика и живопис – „Човекът“, „Холандски цикъл“, „Градски подлези“, „Автопортрети“, предава БТА. В продължение на години художникът създава мащабния си цикъл „Апокалипсис – сега или винаги“.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на галерии в страната и на частни колекции в чужбина.

Преподава в Художествената гимназия София, във ВИАС, в Славянския университет, във Великотърновския университет. Почетен професор е в НБУ, където също е преподавател.

Неговите творби са създадени под въздействието на определени литературни текстове от различни автори и епохи, но са обединени от общочовешките идеали. Той твори чрез цикли, инспирирани от литературата, а от 1983 г. – по Библията.

Носител е на множество отличия, сред които Наградата на критиката за живопис към Съюза на българските художници, Голямата награда на Съюза на българските художници. През 1998 г. художникът получава Почетна грамота на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура. През 1995 г. е включен в 34-томната световна енциклопедия на изкуствата „Макмилън” в Лондон.

С някои от циклите му се преоткриват творби на световната литература – „Ад“ по Данте, „Дон Кихот“ по Сервантес, „Цветя на злото“ по Бодлер, „Евангелието на Лука“, „Старият и новият завет“ и др. По този повод изкуствоведът Димитър Димитров нарича Николай Майсторов един от най-големите български съвременни неоекспресионисти. Неговото изкуство е „мъдрост, скрита в атакуваща зрителя форма“.

Може да харесате още