Носителят на „Оскар“ Ричард Драифус с критики към новите квоти на Академията за черни, ЛГБТ и малцинствени филми

от Нощни птици

Носителят на „Оскар“ Ричард Драйфус отправи критики към новите стандарти за разнообразие и приобщаване на Академията за филмово изкуство и наука, като се изказа доста изразително, заявявайки, че актуализираните изисквания за участие в конкурса за „Оскар“ „го карат да повръща“.

Думите му предизвикаха бурни реакции. Актьорът, който сам е лауреат на Академичната награда за главна мъжка роля в „Момиче за сбогом“ (1978 г.), се изрази красноречиво: „Драйфа ми се от тях“.

Коментарите на Драйфус бяха направени по време на обширно интервю в предаването на PBS „Firing Line With Margaret Hoover“, в което актьорът обсъди гражданското образование в САЩ и инициативата на Академията за приобщаване на разнообразието, предава Variety.

„Това е и форма на търговия и от нея се печелят пари“, каза актьорът. „Но това е изкуство. И никой не бива да ми казва като артист, че трябва да се поддам на най-новата, най-актуалната идея за това какво е морал“, допълни звездата.

Актьорът продължи пред Маргарет Хувър: „Какво рискуваме? Наистина ли рискуваме да нараним чувствата на хората? Това не може да се регламентира със закон“ и уточни, че хората трябва да оставят живота да бъде живот. „Съжалявам, но не мисля, че в страната има малцинство или мнозинство, което трябва да бъде обслужвано по този начин.“

Четирите нови стандарта за многообразие и приобщаване бяха обявени за първи път през 2020 г. Те ще бъдат въведени за предстоящите награди „Оскар“ през 2024 г., като два от четирите трябва да бъдат изпълнени, за да бъде валидна кандидатурата за най-добър филм.

Наред с други изисквания, филмите трябва да отговарят на това дали главните актьори са от слабо представени групи или дали поне 30 % от актьорския състав и екипа са от тези групи.

Коментарите на Драйфус продължиха със защита на изпълнението на Лорънс Оливие във филма „Отело“ от 1965 г., в който английският актьор изиграва главната роля в черно.

Драйфус похвали изпълнението, като каза, че Оливие е изиграл Шекспировия образ „блестящо“.

„Нима ми се казва, че никога няма да имам възможност да изиграя чернокож? Нима на някой друг се казва, че ако не е евреин, не трябва да играе (във) „Венецианският търговец“? Ние луди ли сме?“ Драйфус заявява: „Това е толкова високомерно. Толкова е безразсъдно и третира хората като деца.“

Ричард Драифус е носител на множество отличия. Сред най-известните филми с негово участие са „Челюсти“, „Близки срещи от третия вид“, „Американски графити“, „W.“ и „Нотите на живота“.

Интервюто с Драйфус засяга и подновените усилия за контрол на учебните програми и забрана на определени книги в държавните училища.

„Мисля, че сме страхливци. Републиканците изпращат децата си на училище с надеждата и молитвата, че децата им ще се върнат републиканци, а демократите изпращат децата си на училище с молитвата, че децата им ще се върнат демократи“, каза Драйфус. „Идеята, че един родител ще влезе в държавно училище и ще каже: „Не искам децата ми да бъдат изложени на противоположни на моите възгледи“ е погрешна.“

Може да харесате още