„Лошата Пепеляшка“ на Андрю Лойд Уебър свалена от Бродуей

Мюзикълът ще бъде спрян на 4 юни, след като получи смесени отзиви от американската критика и не получи номинация за наградите "Тони".

от Нощни птици

Мюзикълът „Лошата Пепеляшка“ на Андрю Лойд Уебър ще бъде свален от Бродуей малко повече от 10 седмици след официалната си премиера. Спектакълът, който не получи нито една номинация на тазгодишните награди „Тони“, обяви, че „балът трябва да свърши“ и че на 4 юни ще приключи представленията си в нюйоркския театър „Империал“. Продажбите на билети спаднаха въпреки ниската средна цена за голям бродуейски мюзикъл (54 долара за миналата седмица). Предстои да се изиграят 118 представления.

Мюзикълът е преработена версия на „Пепеляшка“, която се игра малко по-малко от година (включително с прекъсване на представленията, свързано с Ковид) и претърпя големи загуби в лондонския театър „Джилиан Лин“. Лойд Уебър е критикуван за начина, по който някои настоящи и бъдещи членове на трупата на „Пепеляшка“ са научили за края на представлението през 2022 г. чрез социалните медии, и за предположението му в писмо, прочетено на последната вечер, че откриването на нов мюзикъл по време на пандемията „може да е било скъпоструваща грешка“. (По-късно той направи изявление, в което заяви, че думите му са били разбрани погрешно и че се гордее с представлението.)

снимка: Facebook

Докато „Пепеляшка“ получи много положителни отзиви в Лондон, американският му аналог – с нов актьорски състав начело с Линеди Дженао и някои нови песни – не се представи толкова добре според критиците. Лорън Мечлинг от The Guardian го нарича „весело, малко дръзко и доста хаотично“, а Навин Кумар от Variety пише, че „Bad Cinderella“ „не е добра“ и я смята за „объркана и без динамика“. Мюзикълът е по книга на Емералд Фенел, текст на Дейвид Зипел и музика на Лойд Уебър, който пропусна премиерата на Бродуей, когато най-големият му син беше хоспитализиран с рак на стомаха. Никълъс Лойд Уебър, който е и композитор, почина през март.

Миналия месец вечният хит на Лойд Уебър „Фантомът на операта“ приключи представленията си в Ню Йорк след рекордните 35 години на сцена. Когато „Лошата Пепеляшка“ спре да се играе следващия месец, за първи път композиторът изобщо няма да има представление на Бродуей от много време насам. Първото е премиерата на „Евита“ през 1979 г.

В статията са използвани материали от чуждестранния печат: www.theguardian.com

Може да харесате още