За четящите хора: Откриха 11-ото издание на Алея на книгата

от Нощни птици

11-ото издание на Алея на книгата стартира днес като официалното откриване се състоя в 11.00 часа на сцената на Литературния кът в парка на НДК.

Министър-председателят акад. Николай Денков и Десислава Алексиева – председател на УС на АБК дадоха начало на събитието.

Журналистът Георги Тошев увери, че четящите хора са „смели и четенето помага да бъдем една идея по-добри“. По думите му „четящите преодоляват граници, вярват, че светът е постижим и възможен“ и допълни, че четящият човек никога не е самотен.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, процентът на функционално неграмотните тийнейджъри е над 40% и продължава да расте. Функционално неграмотният човек е по-малко производителен, той е по-малко полезен за себе си, за семейството си, за страната си, обясни Велев.

В близо 60 шатри книги са разположили 140 издателства. Те се намират в пешеходната част на бул. „Витоша“ и стигат до парка пред НДК като посрещат читатели между 10.00 до 20.00 часа.

Предвидена е специална програма за малките като работилници за деца. Ще има срещи с много поети, писатели, преводачи. Сред онези, които ще раздават автограф, са Иван Ланджев, Емануил А. Видински, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и др.

Ще гостуват и чуждестранни автори като Аманда Проуз от Великобритания с романите си „Ново Начало“ и „Очакване“, както и Алина Нелега от Румъния с творбата си „Облак с форма на камила“.

Събитието ще продължи до 10 септември. Пълната програма на събитието може да видите тук.

Може да харесате още