„Опенхаймер“ с най-много номинации за „Оскар“, Леонардо ди Каприо и Грета Гъруиг останаха без

от Нощни птици


„Опенхаймер“ – историята на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба – доминира в надпреварата за 96-ите награди „Оскар“, като получи 13 номинации. Той е следван плътно от „Клети създания“ – феминисткото фентъзи на Йоргос Лантимос с Ема Стоун, Уилям Дефо и Марк Ръфало, който получи 11 номинации.

„Убийците на цветната луна“ – историческа криминална драма за огромна конспирация за ограбване на петролното богатство на племето осейдж – се сдоби 10 номинации.

Както „Опенхаймер“, така и „Убийците на цветната луна“, базиращи се на болезнени етапи от американската история, бяха признати в момент на политическо безпокойство и разделение в страната, което сякаш придаваше на мрачните им теми допълнителен резонанс, предава Variety.

„Барби“ – най-големият касов хит на миналата година – получи осем номинации, макар че Грета Гъруиг, режисьорът на филма, и Марго Роби, неговата звезда и продуцент, не бяха допуснати до надпреварата. Излезли в един и същи уикенд с „Опенхаймер“, двата блокбъстъра се превърнаха във вирусен феномен, вдъхновявайки хората да резервират двойни прожекции, и доведоха до създаването на мема „Барбенхаймер“. Заедно филмите спечелиха повече от 2 млрд. долара в световен мащаб – огромна сума в момент, когато киносалоните все още се борят да се възстановят от пандемията.

„Опенхаймер“, „Барби“ и „Убийците на цветната луна“ получиха номинации за най-добър филм. Към тях се присъединиха „Клети създания“, American Fiction, „Анатомия на едно падение“, The Holdovers, „Маестро“, „Минали животи“ и „Зона на интерес“. За първи път три от претендентите за най-добър филм – „Барби“, „Анатомия на едно падане“ и „Минали животи“ – са режисирани от жени. Въпреки това само една от тези режисьорки – Жюстин Трие – спечели номинация за най-добър режисьор.

На 81 години Мартин Скорсезе влезе в историята, като стана най-възрастният номиниран за режисура. Трие и Скорсезе ще се изправят срещу Джонатан Глейзър („Зона на интерес“), Йоргос Лантимос („Клети създания“) и Кристофър Нолан („Опенхаймер“).

За най-добър актьор надпреварата ще бъде между Пол Джамати, който играе учител в пансион в The Holdovers; Килиън Мърфи, който представя Дж. Робърт Опенхаймер, ръководител на проекта „Манхатън“ в „Опенхаймер“; Брадли Купър, който се режисира като композитора Леонард Бърнстейн в „Маестро“; Колман Доминго, който се превъплъщава в активиста за граждански права Байърд Ръстин в „Ръстин“; и Джефри Райт, признат за изпълнението си на недооценен писател, въвлечен в сложна хитрост, в American Fiction.

За най-добра актриса се борят Лили Гладстон от „Убийците на цветната луна“, която е първата индианска изпълнителка, номинирана за наградата, и Ема Стоун, която играе Бела в „Клети създания“; Анет Бенинг за ролята на състезателка по плуване, която не се поддава на шансовете (и на времето), в Nyad; Сандра Хюлер, която играе жена, съдена за убийство, в „Анатомия на едно падане“; и Кери Мълиган за ролята на Фелисия Монтеалегре, вярната съпруга на Леонард Бърнстейн, в „Маестро.“

Както при всеки сезон на „Оскар“-ите, някои изпълнители и артисти, които бяха основни фигури на наградите „Златен глобус“ и други награди на асоциациите на критиците, не успяха да получат номинация. Чарлз Мелтън от „Май, декември“, признат за работата си като мъж, чийто живот се превръща в храна за таблоидите, и Леонардо ди Каприо, чиято работа като малоумен престъпник в „Убийците на цветната луна“ му донесе възторг от критиката, тук бяха пренебрегнати.

Други звезди обаче ще получат поздравителни обаждания, които може би не са очаквали. Америка Ферера от „Барби“, чийто монолог за несправедливите очаквания на обществото към жените предизвика възторжени възгласи по време на прожекциите, изненадващо получи награда за най-добра поддържаща актриса, а Стърлинг К. Браун от American Fiction получи неочаквана номинация за най-добър поддържащ актьор.

Наградите „Оскар“ се връчват в сложен момент за филмовия бизнес, който трудно се адаптира към промените в начина, по който публиката гледа филми. Уолстрийт, който някога даваше на дигитални разрушители като Netflix високи оценки, се е разколебал в икономиката на стрийминга, смятайки, че той не е достатъчно печеливш. Това се оказа пагубно за медийни компании като Warner Bros. Discovery, Disney и Paramount Global, които похарчиха много средства, за да създадат свои собствени стрийминг услуги.

В същото време актьорите и сценаристите, които твърдят, че бумът на стрийминга ги е лишил от хонорарите, които някога са получавали, когато филмите им са били преизлъчвани по кабелни или други платформи, започнаха месеци наред да стачкуват. Трудовите размирици, които приключиха през ноември миналата година, доведоха до продължителни прекъсвания на производството, което може да означава, че следващата година „Оскар“-ите ще имат много по-малко претенденти, които ще се борят за главните отличия.

Звездата Джими Кимъл ще бъде водещ на „Оскар“-ите за четвърти път. Предаването, както и повечето награди, се бори с рейтингите. Миналогодишното шоу е гледано от 18,7 млн. зрители, което е с 13% повече от предаването през 2022 г., но значително по-малко от аудиторията от 33 млн. души, която привлякоха „Оскар“-ите през 2017 г.

Може да харесате още