„Отвъд човека“ подрежда непоказвани творби на Кольо Карамфилов

от Нощни птици

Непоказвани и почти неизвестни творби на Кольо Карамфилов (1963 – 2014) подрежда изложбата „Отвъд човека“, съобщават от Националната художествена галерия (НХГ).

Водещ в избора на творбите е повтарящият се мотив на човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ, знак на автора и изкуството му.

Експозицията се открива на 26 януари и продължава до 24 март в „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“.

Творбите са селектирани от куратора Надежда Джакова и събрани със съдействието на сина му Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева.

„Кольо Карамфилов променяше света с всяка една своя изложба, докато беше с нас на земята. Както неведнъж е казвал самият той – за да ни разкаже една история за малко. До следващата история, която пак да ни разкаже за малко. Историите не свършиха с неговото изкачване по стълбата към небето. Напротив. Отговорността да ги разказваме обаче остана у всички нас, които го обичаме с всяка своя клетка, до самия ръб на безкрая“, казва Росен Карамфилов.

Той допълва, че семейството продължава да споделя високото изкуство на автора, неговите истории, останали завинаги в картините му, в рисунките, във всеки щрих и всеки милиметър същина.

„Да, факт е, че не можем да ги разкажем по неговия начин. Но се опитваме да го правим така, както той би го искал. А той би искал на публиката да ѝ бъде безкрайно интересно. Експозицията „Отвъд човека” е именно това – една от историите на Кольо К., която не сме разказвали никога досега. И която ще разкажем със затаен дъх. Благодаря на всички, които са част от нея. На всички организатори, на всички колекционери. На всички онези, които направиха това за един български гений. Той го заслужава“, казва още Росен Карамфилов.

Кольо Карамфилов

(Николай Илиев Карамфилов) е роден на 7 декември 1963 г. в Пловдив. Той е живописец, график и скулптор. Работи и в жанрове на визуалните изкуства като пърформанс, арт инсталации, фотография и интериорен дизайн.

През 1982 г. завършва сценография в Средното художествено училище в Пловдив. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди.

През 1989 г. създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация наред с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков. По-късно, през 1995 г., създава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2010 г. започва началото на проекта „Мерси“ със Стефан Божков. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си през 2014 г. прави над 30 самостоятелни изложби. Участва в множество групови изяви в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции в България и чужбина. 

Като сценограф Карамфилов е работил с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова. В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов. Режисьор и сценарист е на филма „Казабланка“, с който взема наградата за късометражно кино на София Филм Фест (2014).

Може да харесате още