Гилдията на американските актьори номинира „Барбенхаймер“, пренебрегна „Клети създания“ и Ди Каприо

от Искра Ангелова

Гилдията на американските филмови актьори номинира “Опенхаймер“, “Барби“ и “Американска литература“ за 30-ото издание на наградите, като пренебрегна Леонардо ди Каприо и не го номинира за най-добър актьор, предадоха АФП и БТА. Великолепното тържество на въображението и кинематографията на Йоргос Лантимос, “Клети създания“, също не беше номиниран за най-добър филм или режисьор от актьорите.

Както и на наградите „Златен глобус“, при номинациите водеха “Барби“ на Грета Гервиг и “Опенхаймер“ на Кристофър Нолан. Филмите имат по четири номинации, включително за най-добра мъжка роля. Марго Роби и Райън Гослинг са номинирани за превъплъщенията си в „Барби“, а Силиан Мърфи, Робърт Дауни-младши и Емили Блънт са номинирани за „Опенхаймер“. „Барбенхаймер“ продължава да доминира в сезона на холивудските награди, както го направи и в летния боксофис, отбелязва АФП. Забележително е обаче, че “Барби“ не получи нито една от важните награди на „Глобус“-ите, а само тази за боксофис, интересно дали тази тенденция ще се запази и на „Оскар“-ите.

За голямата награда на гилдията за най-добър актьорски състав са номинирани “Американска литература“, “Барби“, “Пурпурен цвят“, “Убийците на цветна луна“ и “Опенхаймер“. Забележимо извън номинациите в тази категория е „Клети създания“ на Йоргос Лантимос, който в неделя беше отличен със „Златен глобус“ за най-добра комедия/мюзикъл. Въпреки това звездата на филма Ема Стоун е номинирана за най-добра актриса, а Уилям Дефо (но не и Марк Ръфало) е номиниран за най-добър поддържащ актьор.

„Клети създания“ и Ръфало далеч не са единствените отсъстващи. Номинирани за „Оскар“ за най-добър актьор са Брадли Купър за „Маестрото“, Колман Доминго за „Рустин“, Пол Джамати за The Holdovers, Силиан Мърфи за „Опенхаймер“ и Джефри Райт за „Американска литература“. Ди Каприо отдавна беше смятан за вероятен кандидат за наградата за ролята си в „Убийците на цветна луна“ на Мартин Скорсезе, но прогнозите се оказаха погрешни. Индианката Лили Гладстон обаче е сред номинираните за най-добра актриса.

Номинациите бяха обявени от Иса Рей, която участва в „Барби“ и „Американска литература“, и от Кумейл Нанджиани на живо в Инстаграм.

Тазгодишните награди на Гилдията на филмовите актьори се провеждат след 118-дневната стачка на актьорската гилдия SAG-AFTRA, по време на която Холивуд с месеци се бореше за бъдещето си. Сред основните проблеми и искания бяха заплащането в ерата на стрийминга и използването на изкуствен интелект.

Наградите на Гилдията на американските филмови актьори се наблюдават отблизо като ориентир за наградите „Оскар“. Изборите невинаги съвпадат, но рядко в категориите за най-добър филм или главна роля Академията за филмово изкуство и наука отличава кандидат, който не е бил номиниран от Гилдията на филмовите актьори. Последните две продукции, които спечелиха наградата за най-добър актьор – „Всичко навсякъде наведнъж“ и „CODA: Дете на глухи родители“ – спечелиха и наградата на Академията за най-добър филм.

В телевизионните категории триото, което взе най-много награди „Златен глобус“ – „Наследниците“, „Мечката“ и „Бифкейк“ , отново поведе по номинации.

Тридесетата церемония по връчването на наградите на Гилдията на филмовите актьори ще се проведе на 24 февруари в зала „Шайн Аудиториум енд Експо“ в Лос Анджелис. За първи път Netflix ще предава на живо събитието. Миналата година церемонията беше излъчена в нейния канал в YouTube.

Тази година Барбара Стрейзънд ще получи наградата на гилдията за цялостно творчество.

Може да харесате още