„Опенхаймер“ триумфира и на БАФТА

от Нощни птици


Килиън Мърфи, Робърт Дауни-младши и режисьорът Кристофър Нолан бяха отличени за работата си по филма „Опенхаймер“, който доминира на церемонията по връчването на наградите „Бафта“.

Мърфи беше обявен за най-добър актьор за ролята на Робърт Опенхаймер, известен като бащата на атомната бомба, а Дауни-младши спечели наградата за най-добър поддържащ актьор.

Драмата спечели седем награди „Бафта“, включително за най-добър филм. Филмът „Клети създания“ получи пет, включително за най-добра актриса за Ема Стоун.

Най-добра поддържаща актриса стана Давайн Джой Рандолф за The Holdovers, предава BBC.

„Опенхаймер“ и победителите в актьорското майсторство биха могли да повторят успехите си на „Оскар“-ите след три седмици – въпреки че гласуващите за „Оскар“ и „Бафта“ рядко са напълно съгласни, допълва изданието.

Мърфи отдаде почит на екипа и похвали Нолан, добавяйки: „Благодаря ти, че винаги ме подтикваш и изискваш съвършенство, защото ти го постигаш отново и отново“.

Нолан благодари на актьорския състав, воден от „безподобния и безстрашен Килиън Мърфи“, и също така призна на поддръжниците на филма, че „са се заели с нещо мрачно“.

Победата на Дауни-младши дойде 31 години след предишната му победа на „Бафта“ за филма „Чаплин“ от 1993 г. – нов рекорд за най-дълъг период между победите на който и да е изпълнител.

Актьорът изигра противника на Опенхаймер – Луис Щраус, след като се превъплъти в ролята на Тони Старк/Железния човек в поредица от филми на Marvel.

Той благодари на Нолан, като каза на публиката: „Наскоро този пич ми предложи да опитам да подценявам като последен опит да възкреся намаляващия си авторитет“.

„Опенхаймер“ получи седем победи, следван от „Клети създания“ с 5. Три отличия взе „Зона на интерес“ и две са победите за The Holdovers.

Стоун взе втората Бафта в кариерата си, призната за ролята на британка, която е съживена, след като ѝ е даден мозъкът на бебе във фентъзито на Йоргос Лантимос „Клети създания“.

Междувременно Рандолф беше наградена за ролята на Мери, ръководителка на училищната кухня и скърбяща майка в The Holdovers, разказващ за персонала и учениците, които остават в американски пансион по време на коледната ваканция през 1970 г.

В речта си при приемането на наградата тя се развълнува, докато отдаваше почит на „безбройните Марии в историята, които никога не са имали шанса да облекат красива рокля и да застанат на тази сцена в Лондон“. Американската актриса добави: „Да разкажа нейната история, е отговорност, която не приемам лесно“. Филмът The Holdovers спечели и наградата за най-добър кастинг.

Това беше втората поредна година, в която нито един британец не спечели нито една от четирите актьорски награди на най-престижната вечер в британския филмов календар.

Наградата за най-добър неанглоезичен филм получи „Зона на интерес“, разказващ за командира на концентрационен лагер и неговото семейство, живели в съседство с „Аушвиц“ по време на Втората световна война.

Драмата – дело на британския режисьор Джонатан Глейзър, заснета в Полша и с актьорско присъствие предимно на немски език – спечели и наградите за най-добър филм, който не е на английски език, и за най-добър звук.
„20 дни в Мариупол“ е отличен в документалната категория на наградите.

В същото време „Момчето и чаплата“, създаден от легендарния аниматор Хаяо Миядзаки, стана първата японска продукция, която спечели наградата за най-добър анимационен филм.

Двете награди за най-добър сценарий отидоха при напрегнатата френска съдебна драма „Анатомия на едно падане“ и „Американска фантастика“ – сатира за американски писател, който е ужасѐн, когато неговата подигравка с „черния жанр“ книги се превръща в хит.

Барби не успя да се справи и тук с надпреварата за отличия и не получи нито една награда, въпреки че беше най-успешният филм за миналата година и имаше пет номинации за „Бафта“.

Сред другите филми, които имаха множество номинации, но загубиха вечерта, бяха „Убийците на цветната луна“, „Маестро“, „Всички сме непознати“ и „Солтбърн“.

Може да харесате още