Освен филмите от Кан и тези от Берлинале идват на София Филм Фест

от Нощни птици

След като стана ясно, че филми, показвани в Кан, са включени в програмата на София Филм Фест, сега към тях се прибавя и част от селекцията на Берлинале ’23.

Така носителят на „Златна мечка“ „На борда на „Адамант“ на забележителния документалист Никола Филибер ще бъде включен в програмата на 28-ия София Филм Фест. Още две творби, номинирани за „Златна мечка“, ще имат своите първи срещи с българската публика през март 2024 – това са новите филми на Кристиан Пецолд „Пожар“ с участието на магнетичната Паула Беер и на ветерана на френското кино Филип Гарел „Под знака на Голямата мечка“.

Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на Берлинале ’23 бе „Пожар“ на Кристиан Пецолд, който пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море.

Кадър от „Пожар“. Снимка: София Филм Фест

Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години), а в сюжета може да бъдат открити много чувства – доброта, обич, приятелство, както и различни нива на пасивна агресия, които бълбукат в своеобразния котел на човешките емоции. Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите, които се оказват шокиращо интимни, но и потискащо познати. „Пожар“ спечели „Сребърна мечка“ – голямата награда на журито в Берлин.

Френският режисьор Филип Гарел, един от представителите на прочутата „Нова вълна“, остава верен на своя авторски стил в работата по една класическа история, в която включва като актьори сина си Луи и дъщерите си Естер и Лина. Новият му филм разказва за отношенията между три поколения в едно семейство кукловоди (това е била професията на бащата на режисьора Морис Гарел, преди да стане актьор), които от години поддържат традицията със собствено шоу в Париж.

Безспорно изборът на средата е необичаен, но разказът е наситен с многобройни метафори, включително и заглавието, а режисьорът, работил по сценария заедно с Жан-Клод Кариер и съпругата си Каролин, засяга много теми, които са близки до сърцето му: живота на творческата личност, семейните отношения, любовта и приятелството, влиянието на времето върху всичко в човешкия живот… „Под знака на Голямата мечка“ бе удостоен с приза „Сребърна мечка“ за режисура на Берлинале ’23.

Може да харесате още