Отблизо в „Ню Йорк“

от Нощни птици

Почит към един от най-емблематичните градове на Америка отдава Едуард Ръдърфърд в „Ню Йорк“

Това безспорно е градът – символ на сбъднатата американска мечта. Ню Йорк е един от най-големите градове в света, възхваляван и описван в безброй филми, песни и книги. Едуард Ръдърфърд също му посвещава един от емблематичните си романи. В своя бестселър „Ню Йорк“ известният биограф на знакови градове ни разказва неговата сравнително кратка, но наситена с извънредно важни събития история под формата на епична сага. Той описва динамичния живот на няколко фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи.

Преди близо четири века Ню Йорк е малко индианско рибарско селище, което предизвиква интереса на нидерландски търговци. Те първи оценяват потенциала на града, който ще бъде наречен Ню Амстердам. След тях е ред на британските заселници и търговци с техните губернатори аристократи, въвели непосилни за мнозина данъци, които от своя страна водят до бунтове, последвани от война, опожаряването на града и раждането на американската нация.

Младата американска държава се сблъсква с първото си голямо предизвикателство – робството. Разделена на два диаметрално противоположни лагера, тя е изправена пред гражданска война. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва именно с бурните страсти, развихрили се преди началото на войната.

Следвайки модела на своите бестселъри „Париж“ и „Лондон“, Едуард Ръдърфърд припомня всички важни събития от историята на Ню Йорк чрез разказ за поколенията на няколко семейства. Нидерландските и английските заселници са представени чрез членовете на семействата Ван Дайк и Мастър, свързани помежду си и с брак, които бързо забогатяват и са от онези нюйоркчани, за които се казва, че са със „стари пари“.

Заедно с тяхната история, но и като нейна сянка се развива разказът за чернокожия роб Куаш и неговите потомци. Срещаме ирландски и италиански семейства от работническата класа, впуснали се да преследват американската мечта по свой начин. Освен тях по страниците на книгата се появяват и реални личности като Бенджамин Франклин, крал Джордж, Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Ейбрахам Линкълн.

Ръдърфърд е не само истински учител по история, но и прекрасен писател. Разказвачът на истории за велики градове не крие силната си привързаност към Ню Йорк, но като разказва толкова увлекателно историята му, той припомня и историята на Америка. За всеки е ясно, че книгата е резултат от щателните проучвания на автора, който успява да задържи интереса на читателите, без нито за миг да звучи скучно или педантично. Няколко века история буквално оживяват пред очите ни с вълнуващи детайли за живота и промените в града, който си остава сърцето на Америка.

Франсис Едуард Уинтъл

е известен със своя творчески псевдоним Едуард Ръдърфърд. Роден е в Солсбъри, получава образованието си в университетите в Кеймбридж и Станфорд, Калифорния. Работи в областта на политическите науки, книгоиздаването и търговията с книги.

През 1983 г. се завръща в родния си дом в Солсбъри. Тук той написва първия си роман „Сарум“, посветен на хилядолетната история на този град. Книгата се превръща в бестселър и се задържа 23 седмици в списъка на бестселърите на New York Times.

Следващите романи на Ръдърфърд повтарят този успех. Книгите му са преведени на двадесет езика. Писателят е живял в Лондон, Ню Йорк, Ню Хампшър и Ирландия. Понастоящем той дели времето си между Америка и Европа.

Едуард Ръдърфърд е пожизнен член на „Приятелите на катедралата в Солсбъри“, „Орденът на Солсбъри“ и „Приятелите на Чотън Хаус“ – организация, посветена на изучаване творчеството на известни писателки, основана в родното село на Джейн Остин. Той е и патрон на Националния театър на Ирландия в Дъблин.

През 2005 г. управата на Солсбъри отбеляза неговите безспорни заслуги към града, като преименува една от основните му улици на негово име.

Може да харесате още