Отиде си актьорът Борис Луканов

от Нощни птици

Отиде си известният актьор Борис Луканов, съобщават от Министерството на културата.

Роден е на 15 юни през 1936 г. в Ловеч. Театралната му дейност започва още от училищна група и самодейния театър при читалището там. За първи път влиза в образа на Леополд Шубер в „Разлом на Борис Лавренов – поскановка на учителя по български език и литература Трифон Хинов.

Образованието му като актьор продължава в класа на проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1959 г.

През дългата си творческа кариера той изигра десетки талантливи роли в театъра и киното. Участва в над 40 български игрални филма и тв сериали, между които „Легенда за Паисий“, „Мера според мера“, „Най-тежкият грях“, „Борис I“, „На всеки километър“, „Записки по българските въстания“, „В името на народа“, „Тайфуни с нежни имена“, „Търновската царица“, „Йо-хо-хо“„Дело 205/1913“, отбелязват от Съюза на филмовите дейци.

За ролята си на д-р Александър Пеев в „Сами сред вълци“ получава награда за най-добра мъжка роля на СБФД през 1979 г. и на Фестивала за игрално кино във Варна през 1980 г. Участва в испанска и френска продукция, които партнира на Майкъл Куин и Кристоф Ламбер. Снима се и в продукцията на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“. Последната му роля в киното е във филма „Рая на Данте“ от 2021 г. През 2016 г. получава „Аскеер“.

Поклонението пред Борис Луканов ще бъде на 2 юни от 11.00 часа в Народния театър.

Може да харесате още