Ден на детето

от Нощни птици

1 юни – Денят на детето се отбелязва в София с различни предложения за децата, които включват театър, музика, игри, детски работилници. От Столична община обещават наситената програма да продължи и през почивните дни.

Музикален поздрав са подготвили от вокално-театрална формация „Врабчетата“ и детски радио хор „Пим-Пам“. Поканата е от 10.00 часа на спортния комплекс „Амик Спорт“ (зад зала „Арена“). Програмата продължава до 17.00 часа, през което време ще бъде представен танцов спектакъл „Браво, деца!“, а актьорите Петко Венелинов, Живко Джуранов и писателката Ралица Найденова ще четат книги с аудиторията. Предвиден е и уъркшоп с художничката Мира Мирославова, както ще има и въздушна акробатика с Pole Dance Bulgaria.

Театър „Възраждане“ ще представи за най-малките „Червената шапчица“. Постановката ще се играе с вход свободен на открито на площад Славейков от 12.30 часа.

На театър на открито канят и от Столичния куклен театър. На лятната естрада в Борисовата градина от 17.30 часа ще се игре „Косе Босе“, а ако времето не позволява, спектакълът ще се премести на ул. „Ген. Гурко“ №14.

Столична библиотека също събира децата на открито – на площад „Славейков“ от 10.30 часа започва музикално-анимационна програма за най-малките. Следват „Часът на приказката“, SТЕM игри и корейски детски игри. Тебеширено парти ще има в 12.00 часа, арт ателие и филмов следобед, изложба с емблематични детски издания.

В мраморното фоайе на библиотеката ще се нареди изложба „Детски периодични списания, издадени преди 1944 г.“ от фонда „Детски периодичен печат до 1944 г.“, който се съхранява единствено в Столична библиотека. Сред изложените списания са „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Прозорче“, „Поточе“, „Светулка“, илюстрирани от български художници като Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Борис Ангелушев и др.

На същото място от 18.00 часа ще има концерт на учениците от Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Изложба на Регионалния исторически музей в София отвежда малки и пораснали деца в „Детството през социализма“. Откриването ѝ ще е в 17:30 часа в сградата на музея на пл. „Бански“ №1.

Експозицията обхваща периода 1944-1989 г. през призмата на случващото се в света на децата. Тяхното ежедневие, наред с игрите, съдържа и порядки в съгласие с официалната политика, вменявани постепенно с всяка изминала година. Държавната философия за отглеждането и възпитанието на децата включва редица промени на фона на епохата до 1944 г. Нововъведени са редица граждански ритуали. Процесите са илюстрирани с автентични удостоверения, отличия, медальони, давани на семействата по различни поводи. Периодът от пребиваването на децата в детската градина и училището е визуализиран посредством играчки, настолни игри, печатни издания, учебни пособия, униформи. Част от предметите са разположени в импровизирана класна стая, отбелязват от музея.

От Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи в парка пред НДК ще има много работилници и срещи с писатели и художници.

Работилници и творчески ателиета са предвидили и в „Музейко“, като програма ще има през целия ден и ще продължи на 4 юни.

Лабиринти, пъзели, творческа работилница, посветена на птиците, ателиета и забавления, „отвеждащи“ децата за морското дъно, както и пътешествия в космоса в Планетариума на „Музейко“ очакват децата през целия ден в научно-образователен детски център.

На 3 юни пред Народен театър „Иван Вазов“ ще има събития за деца, които се интересуват от изкуството. На сцената пред Народния театър ще има атрактивна детска програма – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките.

Може да харесате още