Отиде си писателят Христо Карастоянов

от Нощни птици

Почина писателят Христо Карастоянов. Поет, драматург, той е автор на повече от 30 книги, предимно романи и сборници с разкази.

Сред творбите му са „Пропукан асфалт“, „Матвей Вълев“, „Перпетуум мобиле“, „Тази вечна земя“, „Сбъркана хроника“, „Записки по исторически наивизъм“, „Нефертити в зимна нощ“, „Аутопия: Другият път към Ада“, „Съпротива.net“, „Името“, „Послепис“ и др. Последната му книга „Петият вагон и други истории“ излезе през 2023 г.

Роден е на 22 февруари 1950 г. в Тополовград, но живота и творческия си път прекарва в Ямбол. Бил е директор на Държавния куклен театър в Ямбол. По негови разкази през 2003 г. е заснет игралният филм „Следвай ме” на режисьора Дочо Боджаков.

Носител е на множество литературни награди, жури е в различни конкурси за литература.

Христо Карастоянов постави отново на литературната „черна дъска“ историческите личности на Гео Милев и Георги Шейтанов, коментира пред БТА Захари Карабашлиев.

По думите му, Христо Карастоянов е повдигнал отново големите въпроси за таланта, отговорността, свободата и властта.

На Гео Милев и Георги Шейтанов е посветен романът „Една и съща нощ“, който е удостоен с няколко награди и е определен от критиците като една от най-значимите български книги на изминалото десетилетие. По нея Иван Добчев прави пиесата „Гео“, поставена на сцената на Народния театър.

Може да харесате още