Отличеният във Венеция със „Сребърен лъв“ филм „Аз, капитанът“ на Киномания

от Нощни птици

Тазгодишното издание на „Киномания“ започва с високи заявки за качествено съвременно кино. В програмата е включен филмът на Матео Гароне „Аз, капитанът“, отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор на младия актьор Сейду Сар.

„Аз, капитанът“ проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Според мотивацията на венецианското жури филмът е „разтърсваща съвестта модерна одисея“, а режисьорът Матео Гароне „умее да преследва амбициозни идеи въпреки огромните трудности да постига истинност в интерпретацията и чрез разказ между съня и реалността да предаде универсално послание за съпротива и солидарност“.

За да постигне автентичност на изпълнението, Матео Гароне запознава актьорите си със сценария едва в началото на всеки снимачен ден. Благодарение на този подход и безспорния си талант младият непрофесионален актьор Сейду Сар печели сърцата както на публиката, така и на журито.

37-ото издание на фестивала стартира на 16 ноември с българския филм „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Продукцията е с участието на Ели Скорчева и спечели голямата награда „Кристален глобус“ в Карлови Вари. Също така ще има показ на фестивала за българско кино във Варна „Златна роза“ в края на септември.


Може да харесате още