Милена Славова между свободата на словото и дискриминацията към ЛГБТИ обществото

от Нощни птици

Рокери, музиканти и привърженици на Милена Славова се събраха пред сградата на Върховния административен съд. Движението по бул. „Александър Стамболийски“ беше затруднено. На място имаше полиция, която следеше за спазване на обществения ред. Хората се събраха, за да подкрепят певицата в делото, което ВАС гледа по повод правата на ЛГБТИ общността. Каквото и да е решението, изпълнителката на „Ала-бала“ няма да бъде съдена, а е само страна по делото.

Все пак случаят стана широко известен в страната. До него се стигна след пост във Facebook преди две години, в който Милена Славова открито заяви не-подкрепата си за „София прайд“.

„Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци“, написа тогава тя. Думите ѝ станаха повод младежката ЛГБТИ организация „Действие“ да сигнализира Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

След образувана преписка Милена беше оправдана, но обжалване на решението от страна на ЛГБТИ активистите вкара казуса в Административен съд – София-град, където беше решено, че е имало дискриминация по признак „сексуална ориентация“.

Така случаят бе върнат в КЗД за ново произнасяне, а ВАС трябва да прецени дали да потвърди, или не, обжалването му от Комисията и Милена Славова.

Според прокуратурата жалбата е основателна и първоинстанционният съд е допуснал процесуални нарушения, а решението му е необосновано, като следва да се отмени. Също така държавното обвинение отбелязва, че Славова е упражнила конституционното си право на свободно изразяване, предава БТА.

Пред съда Милена Славова заяви, че изказването ѝ за прайда в София през 2021 г. е породено от видеоклип на мъж, който е сложил националния флаг на неприлично място, и не е насочено срещу общността. Тя заяви, че след поста в социалните медии и медийна изява по темата е получила заплахи за живота си.

Милена е подбудена от неприлично поведение, а не от конкретни хора с различно сексуално убеждение. Славова е срещу парада, а не срещу общността, каза адвокатът ѝ Мария Янева. Тя добави, че по отношение на заплахите към клиентката ѝ има образувано досъдебно производство.

Според адвокат Деница Любенова, която представлява ЛГБТИ общността, Славова е осъществила дискриминация по смисъла на закона. Пред медиите тя добави, че Славова е създала омраза и възможност за дискриминация към една група, която вече е таргетирана от обществените нагласи. Според нея не става дума за свобода на словото, като добави, че има подробна практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока.

Милена Славова е сред съоснователите на група „Ревю“. В края на 1993 г. заминава за Англия, където живее 6 години. Сред най-големите ѝ хитове са „Истина“, „Не`ам нерви“, „Директор на водопад“, „Защо“.

Може да харесате още