„Последният гларус“ открива „Златна роза“ във Варна

от Нощни птици

41-ото издание на фестивала за българско кино „Златна роза“ ще покаже около 60 родни продукции. По традиция форумът ще се проведе във Варна, а началото тази година е 20-и септември с дефиле и концерт на „Джуниър Бенд“ и прожекцията на най-новия документален филм на Тонислав Христов „Последният гларус“.

В програмата влизат 53 игрални, два документални филма и четири сериала, съобщават организаторите от Националния филмов център (НФЦ).

12 продукции ще се състезават за голямата награда, като сред проектите са носителят на голямата награда в Карлови Вари „Уроците на блака“, както и „Аромат на липа“, „Чума“, „Пулсът на танца“, „Апостол: един нежен рицар в Бруталия“, „Диада“, ‚Записки по едно предателство“, „Добрият шофьор“.

Големият победител ще излъчи Дина Йорданова, професор в Шотландия и Хонконг – председател на журито, като останалите членове са режисьорката Зорница-София Попганчева, която е носител на „Златна роза“ през 2004 и 2022 г.; актрисата и режисьорка Нана Джорджадзе, награждавана със „Златна камера“ на фестивала в Кан; актьорът, певец и композитор Стефан Вълдобрев, отличен като най-добър актьор на „Златна роза“ през 2004 г. за филма „Изпепеляване“; режисьорът, сценарист и продуцент Марин Марчевски, преподавател в Германската филмова и телевизионна академия в Берлин.

В програмата могат да се видят и пълнометражни филми, които вече са имали показ в кината като „Васил“, „Ф 1.618“, „Игра на доверие“ и „Чалга“.

25 са филмите в късометражния конкурс, като те са разпределени в седем отделни програми. По-голямата част от техните създатели са дебютанти в киното. Най-добрите ще бъдат отличени от тричленно жури: режисьорката Антония Милчева, носител на награда „Златна роза“ в категорията през 2022 г.; кинокритичката Мариана Христова и Христо Христозов, кинопрограматор и културен мениджър.

Филми, станали част от секцията „Открити хоризонти“ са копродукциите с българско участие „Лука“ с Джералдин Чаплин и „Чуй ме“ с Йоана Буковска. В памет на продуцента Пламен Йорданов ще бъде показан отличеният със „Златна роза“ за 2011 „№ 1”. Предвидени са специални прожекции в чест на юбилеите на Меглена Караламбова и Мария Статулова. Ще има и филми в памет на Петър Слабаков и Апостол Карамитев.

Освен прожекции по време на „Златна роза“ ще има дискусии, които тази година са посветени на телевизионните сериали и тяхното развитие, на жените в киното, както и на съвременните късометражни продукции и филми на историческа тематика.

Ще има и представяне на книги, посветени на киното. Сред заглавията са „Хора с прякори“, сборник с разкази на проф. Божидар Манов, „И един ден, когато стана писател“ на Филип Трифонов, „Биография на моите филми“ на Георги Дюлгеров, „Вечните времена на Петър Слабаков“ от Румяна Емануилиду и монографията „ Препоръчани филми“ на Деян Статулов.

Може да харесате още