Уилям Болдуин оглавява журито на „Синелибри“

от Нощни птици

Уилям Болдуин идва в България, за да оглави международното жури на деветото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“.

Събитието ще се проведе от от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Актьор, сценарист и продуцент, Болдуин участва в десетки филмови продукции с различна жанрова характеристика, разказват организаторите на форума.

Той е един от четиримата братя Болдуин, като се очаква да обяви лауреатите в основния конкурс – за най-добър пълнометражен игрален филм по литературна творба. Това ще стане на 20 октомври в зала 1 на НДК.

С него в журито влизат още канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато („Фрагменти от живота на една жена“, „Мафия Inc.“, „Самопризнанията на един опасен ум“), френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров („Новата жена“, „Руска утопия“, „Спомен за болката“), дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, испанската телевизионна и киноактриса Карла Нието.

От българска страна в журито е театралният и филмов актьор Иван Бърнев („Обслужвал съм английския крал“, „Стъпки в пясъка“, „Васил“).

11 филма влизат в надпреварата за голямата награда, като голяма част от продукциите са имали премиери на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто.

След награждаването ще бъде излъчен последният филм на Роман Полански – черната комедия „Дворецът“, с която фестивалът ще отбележи 90-ата годишнина от рождението на прочутия режисьор. Продукцията е с премиера на фестивала във Венеция. Съсценаристи на Роман Полански са Йежи Сколимовски и Ева Пиасковска. В главните роли са Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда.

Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел – разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой. Преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански.

Може да харесате още