Радивое Андрич със специалната награда на София Филм Фест

от Нощни птици

Персонажите във филмите му често са симпатични несретници, търсещи своето място в турбулентното време, в което живеят. Жанрово историите му събират комичното и трагичното, роуд муви – Радивое Андрич е един от най-известните съвременни режисьори в Сърбия и ще гостува на 28-ия София Филм Фест.

Авторът на „Светкавици“, „Три палми за двама пънкари и едно маце“, „Когато порасна, ще стана кенгуру“ и „Как се научих да летя“ ще получи специалната награда на фестивала, като в програмата се включва и специална ретроспектива с филмите му.

У нас авторът ще представи и най-новия си филм „Светкавици отново“ – своеобразно продължение на втората кинотворба на Андрич „Светкавици“ (2001) – младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо.

Кадър от „Светкавици отново“. Снимка: София Филм Фест

Част от филмовата критика го определи като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм“. Днес, 22 години по-късно, „Светкавици отново“ ни среща с някои от познатите герои – те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни, а освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства.

Кадър от „Светкавици отново“. Снимка: София Филм Фест

Радивое Андрич

е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм „Три палми за двама пънкари и едно маце“ (1998), чиято публика в региона на Балканите е над 280 000 души, през втория му нискобюджетен филм „Светкавици“ (2002), гледан в седмиците след премиерата от над 570 000 души, и няколко години по-късно – третия, превърнал се в абсолютен зрителски хит „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ (2004), с награди от фестивалите в Мотовун и Солун.

През 2022 година Радивое Андрич беше член на Международното жури на 26-ия София Филм Фест и представи своя филм „Как се научих да летя“, адаптация на едноименната книга на Ясминка Петрович, една от най-обичаните и издавани в цял свят сръбски писателки.

„Как се научих да летя“ бе награден като най-добър европейски филм на Европейската асоциация за детски филми в Малмьо, Швеция ’22, получи „Сребриста чайка“ за най-добър филм на СФФ на брега ’22 в Бургас и бе гледан от хиляди почитатели на майсторството на Андрич в цяла Европа.

Може да харесате още