Русия обяви Борис Акунин за чужд агент

от Нощни птици

Русия обяви Борис Акунин, един от най-популярните писатели в страната, за чуждестранен агент.

Министерството на правосъдието на Русия включи автора в регистъра на „терористите и екстремистите“ заради възраженията му срещу руската инвазия в Украйна.

67-годишният писател е известен с дългогодишните си критики към президента Владимир Путин, припомня BBC.

Преди войната детективските романи на Акунин бяха бестселъри в Русия, докато властите не забраниха книгите му.

В изявление на Министерството на правосъдието се казва, че Акунин – чието истинско име е Григорий Чхартишвили – „се е противопоставил на специалната военна операция в Украйна“.

Министерството добави, че писателят е „разпространявал невярна информация, целяща да създаде негативен имидж“ на Русия и нейната армия.

Правителството на страната също така го обвини, че е помагал за набирането на средства в подкрепа на украинската армия.

В деня, в който Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна, Борис Акунин написа: „Русия се управлява от психически ненормален диктатор и най-лошото е, че тя послушно следва неговата параноя“.

В отговор на съобщението на Министерството на правосъдието Акунин – който живее в Лондон – написа:

„Терористите ме обявиха за терорист“.

Етикетът „чуждестранен агент“, който напомня на термина „враг на народа“ от съветската епоха, изисква от тези, които са заклеймени като „чуждестранни агенти“, да се идентифицират като такива в социалните медии и други публикации.

Освен това той поставя пред тях обременяващи изисквания за финансова отчетност.

Много руски културни дейци напуснаха страната, след като Москва започна военната си кампания срещу Украйна. Тези, които останаха, са изправени пред строги закони за цензура.

Борис Акунин

живее в изгнание от 2014 г. Роден е в Грузия през 1956 г. Сред най-известните му творби са „Приключенията на Ераст Фандорин“, „История на руската държава“, „Турски гамбит“, „Левиатан“, „Яма“, „Азазел“ и др.

През 2000 г. е обявен за писател на годината в Русия. Получава отличието „Антибукър“ за романа „Коронация“. Част от книгите му са екринизирани – като „Азазел“ и „Турски гамбит“.

Може да харесате още