Ретроспектива на Станка Цонкова – Уша в Софийска градска художествена галерия

от Нощни птици

„Наричайте ме Уша“ е ретроспективната изложба на Станка Цонкова, която е подредена от 12 декември в Софийска градска художествена галерия (СГХГ), съобщават от екипа.

Експозицията проследява творчеството на авторката през различните етапи от последните 50 години. Уша започва с класическа черно-бяла фотография през 1974 г. и преминава всички възможни граници на фотографското изкуство. Творческият ѝ път е отражение на емоционални полети и болезнени падания, лутания, търсене на себе си и „взиране в лицата, зад които се крият приятелите“.

През 1986 г. тя а е отличена с голямата награда на фестивала в Роаян, Франция, в раздел Salon International of the Research Photography, през 1989 г. получава голямата награда на същия фестивал, а през 1990 г. участва във Фотофестивала в Хюстън, САЩ.

Впечатляващ е успехът ѝ в Япония – остров на съзерцанието и смирението за Уша, където я отвежда приятелството ѝ с твореца Ейко Хосое. По негова покана тя прави изложба в галерия Шадай в Политехническия университет на Токио.

От това сътрудничество произлиза проектът „Прегръдка-Каменни Градини“ от 2003 г., вдъхновен от книгата на Хосое Embrace, от каменните пластики на Исаму Ногучи и японските дзен каменни градини. Проектът е отличен със стипендия на Японската фондация и показан на триеналето на изкуството Echigo Tsumary през 2006-а. Двайсет години след създаването му бе показан в изложбата „Вълна отнесе стъпка в пясъка“ в „Топлоцентрала“ в София, припомнят от СГХГ.

Куратор е Вера Млечевска.

Може да харесате още