Владимир Чукич с 50 графики

от Нощни птици

Владимир Чукич представя първата си самостоятелна изложба в България. Вернисажът на експозицията е на 5 октомври и тя може да бъде видяна до 3 ноември в столичната галерия „Графикарт“.

Експозицията включва 50 графики, за които авторът разказва, че вижда картините в съня си.

„Владимир Чукич се вълнува от история, старите майстори и музика, и това са три от основните теми, които провокират съзнанието му да създава образи и да ги прехвърля на графичната плоча. Изкуството на Чукич и до ден днешен е белязано с фантастични форми, мистика и символика. И музика – всяка тема, форма, образ са съпътствани от музиката. Той е обвързан толкова силно с нея, че дори я сънува и чува мелодии на сън“, разказват организаторите на изложбата му.

Темата за пътуването също присъства в творчеството му – дали ще пътува из сънищата, из Космоса, из света в реалността, или из историята на древните цивилизации, движението му дава силен тласък да твори, да разказва и да търси.

Снимка: „Графикарт“

Владимир Чукич

е роден на 10 октомври 1958 г. в гр. Хасково. Завършва „Графика и илюстрация на книга“ в Художественото училище в гр. Казанлък. След 1989 г. прави самостоятелни изложби и предимно в чужбина, като първата такава е в Истанбул през 1990 г.

През 1992 г. е поканен в Париж и дори остава шест месеца да твори там след своята самостоятелна изложба в Сите де’з Арт. Следват изложби в САЩ, където е имал възможност да остане да живее и твори, но България винаги го е „викала“.

Всяка година от 2008 г. насам прави изложба в галерия „Дяков“ в гр. Пловдив при Ана Дякова, също така има изложби в Хасково, Велико Търново, Бургас, Варна. Има три международни изложби в Япония, две – в Словения, една – в Белград, три – в Италия, и три – в САЩ.

Носител е на първа награда за графика на „Биенале на графиката“ – Варна, 1987 г., „Гранд При“ от международна изложба на графиката в Минск 2009 г. и първа награда за графика на конкурса „Бургас и морето“ през 2016 г.

Може да харесате още