Латвийската драма „Сестри“ триумфира на фестивала „Златна липа“

от Нощни птици

Три статуетки „Златна липа“ получи латвийската драма „Сестри“ на режисьора Линда Олте. Форумът се проведе в Стара Загора от 27 до 31 май, като всички прожекции бяха с вход свободен.

„Сестри“ беше отличен за най-добър филм, за най-добра режисура и за най-добра женска роля на Ема Скриманте. Сюжетът разказва историята на две сестри, израснали в сиропиталище. Точно, когато американско семейство им предлага по-добър живот като ги осинови, се появява биологичната им майка.

Общо девет филма влязоха в конкурсната програма на тазгодишното десето издание на международния фестивал.

Сред продукциите, които се конкурираха бяха „Васил“ на испанската режисьорка Авелина Прат и с участието на българския актьор Иван Бърнев, унгарският „Върхове и бездни“ на Шандор Чома, „Една хубава утрин“ на Миа Хансен-Льове, латвийският „Сестри“ на Линда Олте, полският „Хляб и сол“ на Дамян Коцур, румънския „Ядрено-магнитен резонанс“ на кристиан Мунджиу,“Момчето от рая“ на Тарик Салех, българския „Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов, „Първият ден от моя живот“ на известния италиански режисьор Паоло Дженовезе.

„Първият ден от моя живот“, „Златна липа“

Журито на фестивала бе оглавено от документалистката Адела Пеева. Другите членове са режисьорът Алберто Диас Лопес от Испания, актьорът Винсен Грас от Брюксел, режисьорът Мария Дуза от Гърция и българският режисьор Станислав Дончев.

Иван Бърнев взе приза за най-добра мъжка роля за „Васил“.

Иван Бърнев взе наградата за най-добра мъжка роля за „Васил“

Журито обяви и наградата на Съюза на българските филмови дейци. Отличието тази година е за филма на Иван Павлов „Пролетно равноденствие“, който също беше част от конкурсната програма на фестивала.

Извън конкурсната програма зрителите могат да видят творби като „Вкусът на водата“ – Латвия,“Далиленд“ – Великобритания, „Кръст в пустинята“ – Сърбия, „Колибрито“ – Италия, френските „Маскарад“, „Не ми пука“, „Невинният“ и други.

От българските предложения влизат игралните „Чалга“ на Мариан Вълев, „Ф16“ на Тео Ушев, „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев“, „Български кораб потъва в бурно море“ на Петринел Гочев, „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов, анимационните „Флоретнинска нощ“ на Сотир Гелев, „Меко казано“ на Анри Кулев, документалните „Гладиатор“ и „Ваклуш на Николай Василев, „Хорото вътре в мен“ и „Лазар и Григор“ на Юрий Дачев, „Превал“ на Михаил Мелтев“ и „Оловният войник“ на Костадин Бонев.

Форумът се провежда в залата на Държавната опера Стара Загора. Специален гост на фестивала тази година е актьорът Любен Чаталов с над 100 филмови и телевизионни участия, сред които са „Голямото нощно къпане“, „Адаптация“, „Лавина“, „Опасен Чар“, „Нощем по покривите“, „Орисия“ и други.

Може да харесате още