Симпатичният Мики Маус става убиец в хорър филм

от Нощни птици

Мики Маус, но не такъв, какъвто сте го виждали досега, излиза скоро по екраните. Някогашният герой, който радваше малките деца, сега ще плаши порасналите. Трейлър на филм за убиец, маскиран като емблематичния герой на Дисни, беше пуснат на 1 януари – деня, в който в САЩ изтекоха авторските права на Disney върху най-ранните версии на анимационния герой.

„Искахме полярна противоположност на това, което съществува“, казва продуцентът на филма.
На същия ден се появи и нова игра на ужасите, вдъхновена от Мики, в която гризачът е покрит с петна от кръв.
Уточнено е, че се използва ранната версия на симпатичния човекоподобен мишок от късометражната версия от 1928 г. Steamboat Willie с ранни неми версии на Мики и Мини.

Това стана възможно, след като компанията Disney вече няма авторските права над тях, и карикатуристи, романисти и режисьори получиха шанс да преработват и използват тези най-ранни версии.

Всъщност всеки може да използва тези версии без разрешение или разходи, пише BBC.

Творците побързаха да се възползват от новите правила, като трейлърът (съдържащ сцени на насилие) на филм на ужасите за Мики беше пуснат същия ден.

В комедийния трилър на ужасите, наречен „Капанът за мишки Мики“, млада жена получава изненада за рождения си ден в игрална зала, но нещата бързо се объркват, когато тя и приятелите ѝ се сблъскват с убиец с ножове, облечен в костюм на Мики.

„Място за забавление, място за приятели, място за лов. Мишката е навън“, крещи трейлърът с червен текст. „Хората не трябва да го приемат твърде сериозно, ние направихме нелепо забавен филм“, казва Саймън Филипс, който е сценарист и продуцент на филма и играе човека зад маската на Мики.

Филипс заяви пред BBC, че „ако поставите Мики в семеен филм, не откривате нищо ново“. „За да обърнете монетата, трябва да измислите нещо, което е полярна противоположност на това, което вече съществува“, каза той.
Самият филм няма потвърдена премиерна дата, но се очаква да излезе през март тази година.

За да не остане по-назад, беше представена нова видеоигра, в която също участва версията на Мики от 1928 г.
От студията Nightmare Forge Games съобщиха, че играта, озаглавена Infestation 88, е игра на ужасите за оцеляване, в която епидемия от паразити се превръща в нещо по-зловещо.

В началото на трейлъра се чува мъж, който нервно казва: „Мислех, че това са само гризачи, но тук има нещо друго“.
След това на екрана се появява огромен, опръскан с кръв Мики, а около него се разхождат мишки.

Говорител на Nightmare Forge Games заяви пред BBC, че влизането на Steamboat Willie („Параходът на Уили“) в публичното пространство „позволи да включим в играта си собствена деривация на главния герой от филма, който пасва идеално като антагонист, разпространяващ зараза“.

Снимка на Мики Маус в късометражния филм Steamboat Willie от 1928 г.

Мики не е първият герой от детството, който е третиран като персонаж от филм на ужасите. Когато „Мечо Пух“ стана обществено достояние, милото мече беше превърнато в хорър с рейтинг R „Кръв и мед“, който беше един от филмите с най-нисък рейтинг за миналата година.

Според американското законодателство за авторското право правата върху героите може да бъдат запазени за 95 години, което означава, че героите от „Параходът Уили“ са станали обществено достояние на 1 януари 2024 г.
В миналото Дисни няколко пъти се е сблъсквала със загубата на авторските права върху оригиналните си анимационни филми.

За първи път се очакваше героите да станат обществено достояние през 1984 г., но Конгресът удължи срока с 20 години. Преди настъпването на следващия срок на валидност през 2004 г. беше прието още едно удължаване с 20 години.

Усилията на Disney да защити своите герои дори доведоха до това, че законът беше наречен „Закон за защита на Мики Маус“. Но моментът най-накрая настъпи и беше приветстван като „дълбоко символичен“ от експертите.

Отделно от това компанията все още държи търговска марка на Мики като идентификатор на марката и корпоративен талисман. Това означава, че все още има ограничения за това как обществеността може да използва тези изображения.
Дисни настоява, че по-модерните версии на Мики все още са обект на авторско право.

„Разбира се, ние ще продължим да защитаваме правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други произведения, които остават обект на авторско право“, заяви компанията.

Може да харесате още