Univeral изпревари Disney в боксофиса миналата година

от Нощни птици

Филми като „Марио“ и „Опенхаймер“ донесоха на Universal Pictures първо място сред филмовите студии с най-високи приходи в боксофиса през 2023 г.

Лентата на компанията – набор от 24 филма, които включват „Филмът за Супер Марио Брос“, „Опенхаймер“ и „M3GAN“ – събра 4,907 млрд. долара от продажби на билети в световен мащаб. Победата на Universal е забележителна, защото

за първи път от 2015 г. насам Disney не е лидер в световния боксофис.

Дисни се смъкна на второ място по пазарен дял, тъй като 17-те му нови филма, сред които „Пазители на галактиката Vol. 3“, „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ и „Малката русалка“, събраха 4,827 млрд. долара в световен мащаб. В бележка до пресата студията отчасти обяснява разликата от 80 млн. долара с факта, че през 2023 г. Disney пуска седем филма по-малко от Universal. Оттам също така подчертават, че тази година Disney има най-много заглавия от всички студии в Топ 10, с четири от най-печелившите световни продукции и три от най-големите вътрешни продукции, предава Variety.

Но за пръв път от много време насам Дисни нямаше един от трите най-печеливши филма – тези места принадлежат на „Барби“ на Warner Bros (1,4 млрд. долара), „Филмът за Супер Марио Брос“ (1,3 млрд. долара) и „Опенхаймер“ (950 млн. долара) на Universal. Също така за първи път от 2014 г. насам (с изключение на засегнатите от пандемията 2020 и 2021 г.) нито един от филмите на Disney не преминава границата от 1 млрд. долара.

Дисни наистина остава боксофис сила, но реалността е, че повечето от филмите на студията за 2023 г. не успяха да оправдаят очакванията. „Пазители на галактиката Vol. 3“ (845 млн. долара) беше единственият ясен триумф. В противен случай поредица от слабо представящи се продължения и римейкове доведе до това, че студията отстъпи короната на боксофиса на Universal.

Трябва да се отбележи, че много от скромните победи или дори откровени провали на Disney биха били класифицирани като смазващи успехи за съперниците му. Проблемът е, че филмите на Дисни са изключително скъпи – обикновено имат бюджети от 200 до 250 млн. долара – така че трябва да преминат през висока летва по отношение на рентабилността. Така че, докато „Ант-Мен и Осата: Quantumania“ се класира на 10-о място по приходи за годината с 476 млн. долара, той все пак се оказа на загуба за студията по време на прожекциите си.

Universal също претърпя няколко провала, но нито един от тях не беше толкова болезнен. Вампирската комедия „Ренфийлд“ достигна 26 млн. долара в световен мащаб, а Book Club: The Next Chapter („Книжен клуб: Следваща глава“) не успя да достигне 30 млн. долара в световен мащаб (първият филм достигна 100 млн. долара през 2018 г.), а анимационният „Руби Гилман: Тийн Кракен“ едва достигна 45 млн. долара.

Въпреки че Fast Х струваше 340 млн. долара и едва се размина с печалбата, филмът събра 704 млн. долара, което е достатъчно, за да се нареди на пето място сред най-големите филми за годината.

Докато Universal и Disney се бореха за първото място, те бяха далеч над останалите. Warner Bros. се приземи на далечното трето място с 3,84 млрд. долара в световен мащаб – водени от „Барби“, „Монахинята II“ и „Уонка“.

Sony и Paramount не са обявили окончателните си приходи за 2023 г., но се съобщава, че всяка студия е донесла по 2 млрд. долара в световен мащаб, за да допълни челната петица.

С Spider-Man: Across the Spider-Verse, трилогията на Дензъл Уошингтън Equalizer 3 и „Наполеон“ на Ридли Скот сред състава си за 2023 г. Sony има леко предимство с приблизително 2,09 млрд. долара в световен мащаб.

Paramount, чиито основни премиери бяха „Мисия: Невъзможна – Пълна разплата, част първа„, „Dungeons & Dragons: Чест сред крадците“ и „PAW Patrol: Филмът „The Mighty Movie“ завърши годината с приблизително 2,03 млрд. долара в световен мащаб.

Може да харесате още