Синелибри с фокус върху биографични и документални филми

от Нощни птици

Биографични и документални филми са фокус в деветото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“, който ще се състои 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

„Първо танцувай“

Сред акцентите е „Първо танцувай“ (2023) на режисьора Джеймс Марш по сценарий на Нийл Форсайт. Продукцията осветлява фигурата на Самюъл Бекет – драматург, поет, романист, носител на Нобелова награда, блуден съпруг, парижки бонвиван, отшелник. Въпреки всички ласкателства, с които го затрупват, Бекет ясно е съзнавал собствените си недостатъци. Авторите на филма са се концентрирали преди всичко върху живота на ирландския творец от периода на участието му в Съпротивата, по време на Втората световна война до литературния му възход и спечелването на Нобелова награда за литература през 1969 година.

Upgrade Performance

В образа на Бекет се превъплъщава известният ирландски актьор Гейбриъл Бърн („Проходът на Милър“, „Обичайните заподозрени“). Партнират му Ейдън Гилън, Максин Пийк и Сандрин Бонер. След „Теорията на всичко“ това е вторият път, когато Джеймс Марш режисира биографичен филм. През 2008 г. той спечели „Оскар“ за документалния филм „Човек върху жица“, отчасти базиран на мемоарите на Филип Пети „Да достигнеш облаците“.

С номинация от фестивала в Цюрих у нас пристига и филмът „Мария Монтесори: Новата жена“, посветен на знаменитата италианска педагожка, разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която публично е олицетворявала la nouvelle femme, или една модерна и еманципирана жена, за целта е трябвало да плати висока цена – тайно извънбрачно майчинство. Филмът с Жасмин Тринка в главната роля ще бъде представен у нас лично от режисьорката Леа Тодоров, почетен член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм.

„Бели сенки“

„Бели сенки“ по едноименния роман на португалския писател Жозе Кардозо Пиреш –„Алма и Оскар“, е филм за изпепеляващата връзка на величавия художник експресионист Оскар Кокошка с грандамата на виенското общество Алма Малер, която се превръща в негова муза. „Данте“ е със Серджо Кастелито в главната роля, а в комедията „Странност“ Тони Сервило се превъплъщава в образа на писателя Луиджи Пирандело.

Освен конкурса за пълнометражен игрален филм програмата включва още два конкурса – за документален филм и за късометражен филм по мотиви от литературна творба. „Анселм“ (2023) на Вим Вендерс е номиниран за наградата „Златно око“ от кинофестивала в Кан. Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори. „Малкото тъжно момиче“ (2023) на Мона Ашаш с Марион Котияр в главната роля, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан в секцията за специални прожекции. Филмът изследва детството на Карол Ашаш – филмов фотограф и писател, връзката с майка ѝ, писателката Моник Ланж, и шокиращите факти около малтретирането, на което Карол е била подложена от мъже като писателя Жан Жьоне.

Биографични филми

Модулът с документални филми включва също „Умберто Еко: Библиотеката на света“ на реж. Давиде Ферарио, „Между революциите“ на режисьора Влад Петри и „Всичко за Мартин Зутер. Освен истината“ на режисьора Андре Шефер, както и „Ваймар експрес“ на Милена Фучеджиева, чиято премиера е на 8 октомври.

Жури

Журито в конкурса за документален филм на кино-литературния фестивал Синелибри е от Тонислав Христов – режисьор, сценарист и продуцент на документални и игрални филми, Борислав Колев – сценарист и режисьор на документални филми и знакови телевизионни формати, Биляна Кирилова – автор на късометражни филми. Филмът победител ще бъде обявен на 20 октомври в рамките на официалната церемония по награждаване – в зала 1 на НДК.

Тази година в конкурса за късометражен филм влизат осем заглавия, пет от които са български. Това са „Океания“ на Стефан Войводов; „Артистът“ на Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа „Първа горест“ на Франц Кафка); „Театрален роман(с)“ на Теодора-Косара Попова; „Антракт“ на Мартин Динков; „Книга за хората“ на Владислав Лаков. Останалите три заглавия са португалският филм „Антикварят“, който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, „Сценарият“ на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение „Нарцис“ на Кшищоф Пачевич.

Жури в състав Георги Иванов – сценарист, Дария Симеонова – актриса, и Зорница „Зузи“ Аспарухова – редактор, ще излъчи филма победител.

Повече подробности за фестивала можете да намерите ТУК.

Може да харесате още