София Лорен претърпя операция на таза

от Нощни птици

Италианската кинолегенда София Лорен претърпя операция на тазобедрената става след падане в дома си в Женева. Звездата е получила фрактури при падането си само няколко дни след 89-ия си рожден ден, но последвалата операция е била успешна, се казва в изявление на едноименната верига ресторанти на Лорен.

„Сега тя ще трябва да спазва кратък период на възстановяване, последван от курс на рехабилитация“, се казва в него. „За щастие всичко мина добре“, се казва още в изявлението, цитирано от CBS News.

Награди

Родена в бедност, Лорен се превръща в холивудска звезда, като печели два „Оскар“-а – за най-добра актриса в „Чочарка“ и за цялостно творчество през 1994 г.

Други важни отличия в кариерата ѝ, която включва над 80 роли в киното, са от кинофестивали в Кан, Венеция, Москва, Берлин. Има и пет отличия „Златен глобус“.

Тя е и един от най-големите секссимволи на 50-те и 60-те години на миналия век, както и най-известната актриса от Италия в киното.

През 2020 г. в интервю за CBS Sunday Morning тя коментира, че външният вид е важен във филмите, „но това, което трябва да дадеш вътре в себе си, душата си, всичко; начинът, по който вярваш в нещата, начинът, по който си със семейството си, начинът, по който си с приятелите си… това е животът, наистина. Това е добрият живот“.

Същата година тя прекъсва десетилетното си отсъствие от киното, за да изиграе главната роля във филма на Netflix La Vita Davanti a Se (Животът напред), режисиран от сина ѝ Едоардо Понти, за оцеляла от Холокоста, която завързва необичайно приятелство със сенегалски сирак.

Актрисата получава одобрението на критиката за изпълнението си почти шест десетилетия след като печели „Оскар“ за филма на Виторио де Сика „Чочарка“ за изнасилването на една майка по време на войната.

Може да харесате още