„Уроците на Блага“ за живота на възрастните хора у нас бе приет с бурни овации на „Златна роза“

от Нощни птици

Пред препълнена зала във Фестивалния конгресен център във Варна се прожектира последният филм на Стефан Командарев – „Уроците на Блага“.

Продукцията, която спечели вече голямата награда „Кристален глобус“ на фестивала в Карлови Вари, както и за главна женска роля за изпълнението на Ели Скорчева, е в конкурсната програма на фестивала за българско кино „Златна роза“.

Това е и българското предложение за „Оскар“-ите при надпреварата за чуждоезичен филм.

„Уроците на Блага“ е автентичен български филм, който вълнува зрителите по цял свят“, заяви режисьорът пред публиката преди прожекцията. На пресконференция ден след прожекцията Стефан Командарев допълни, че вече е получил много положителни рецензии от международната преса и филмът е селектиран на повече от 20 фестивала.

Историята

Сюжетът разказва за преосмислянето на ценностите на една учителка по български език, поставена в крайна ситуация. Докато преподава български език на чужденци, Блага (Ели Скорчева) се опитва да направи достоен гроб на починалия си съпруг. Плановете ѝ се осуетяват, след като става жертва на телефонна измама. Стефан Командарев заедно със сценариста Симеон Венциславов се фокусират върху проблемите на възрастните хора в България, самотата и безсилието им, лесно податливи да попаднат в капаните на съвременния свят.

„Уроците на Блага“ е и финалната част от замислената трилогия на Командарев след „Посоки“ и „В кръг“, а това е и завръщането на Ели Скорчева в киното след 30-годишна пауза. Съгласила се да участва, тъй като харесала сценария. Актрисата спира да се снима през 90-те години, тъй като, по думите ѝ, предложенията, които получава, не са си заслужавали, а впоследствие са престанали да я канят.

„Имах огромно желание да участвам и изпитвах неистово удоволствие през цялото време“, каза още тя и добави, че за нея това участие е не като „шестица, а като десетка от тотото“.

Преди да започнат снимките, сценаристът и режисьорът са направили сериозни проучвания за начина, по който се случват телефонните измами.

Решили са финалът да е отворен, тъй като е „логичният край за деградацията на една жена“, обясни Командарев, за когото киното трябва да създава морално безпокойство.

Оператор е Веселин Христов; музиката е на Калина Василева, диригент на Симфониета Шумен; а важни роли имат и актьорите Стефан Денолюбов и Герасим Георгиев – Геро, участващ предимно с гласа си като телефонен измамник.

Може да харесате още