Стивън Кинг и любовта му към диското

от Нощни птици

Когато през 2015 г. писателят Стивън Кинг сяда на масата на радио BBC 6 в предаването „Paperback Writers“, той носи със себе си еклектичен списък с любими песни. Всички – от doo-wop групата Danny and the Juniors до ранните рокендрол икони като The Searchers – получават одобрение. Въпреки че самото предаване е кръстено на едноименната песен на The Beatles, Кинг слага на първо място основните съперници на Великолепната четворка – The Rolling Stones.

„Един от въпросите, които определят човека, е… Бийтълс или Стоунс?“ твърди Кинг в интервюто. Неговият отговор е Rolling Stones, като се има предвид, че той включва в списъка си песента на групата от 1974 г. It’s Only Rock ‘n Roll „Dance Little Sister“.

Кинг харесва Stones през цялата им диско ера в края на 70-те години на миналия век с албуми като Some Girls и Emotional Rescue, което го кара да се запознае с този жанр и да го хареса.

За да покаже признателността си, Кинг включва и „That’s the Way I Like It“ на пионерите на диско музиката KC & the Sunshine Band като една от любимите си песни. В списъка, който до голяма степен се основава на рока, диско привкусът на „That’s the Way I Like It“ внася съвсем различно усещане. Представата, че Стивън Кинг танцува в дискотека, може да звучи малко пресилено, но имаме основания да смятаме – въз основа на музикалния му избор – че има поне малък шанс това да се е случило. Според самия Кинг пристрастието му към диското е предизвикало известни търкания с приятелите му, които са били противници на този тип музика.

„През 70-те години на миналия век влязох в много спорове с рок пуристите, които абсолютно ненавиждаха диското“, казва Кинг. „Помислих си: „Ако хората ме мразят и ако искат да принизят музикалния ми вкус, просто ще трябва да живея с това и да плача с горещи сълзи от срам върху възглавницата си“. Ако разполагах с повече време тук, щях да си пусна някоя от дискотечните песни на Bee Gees, но това е друга история“.

На друго място в списъка Кинг включва и „Stiff Upper Lip“ на AC/DC.

„AC/DC са най-добрата рок и блус група на всички времена“, казва Кинг за австралийските рокаджии. Кинг също така споделя и своята „луда идея“ за написване на мюзикъл с Джон Кугър Меленкамп. Продукцията така и не се осъществява, но Кинг включва химна на Меленкамп „Pink Houses“ в списъка си, за да си спомни с умиление какво са можели да направят заедно.

*В статията са използвани материали от чуждестранния печат.

Може да харесате още