22-ото издание на Международното биенале на графиката ще се проведе във Варна

от Нощни птици

324 автори от 53 страни са участниците в тазгодишното Международно биенале на графиката, което ще се състои във Варна. Повече от 530 графики ще бъдат подредени в залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев”, съобщават организаторите от Галерията за графично изкуство във Варна. 

Откриването е на 11 август, а събитието ще продължи до 30 септември. Това е едно от най-старите биеналета в света с история, която продължава над 40 години. Събитието е най-голямото на Балканския полуостров като в 22-ото му издание има участие на творци от Мексико, Тайланд, Япония, Южна Африка, Бангладеш, Чили, Пуерто Рико, Доминиканската република.

Снимка: Галерията за графично изкуство

Най-добрите автори ще бъдат отличени още на откриването като победителите ще бъдат избрани от международно жури с председател проф. Стоимен Стоилов. Останалите членове са Владо Горески от Северна Македония, който е директор на Международното триенале на графиката в Битоля; Лили Бошевска от Културно-информационния център в Битоля; доц. Деница Янева от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и директора на варненското биенале Венцеслав Антонов.

В селекцията на биеналето влизат произведения с класическите графични техники, без намеса на съвременните дигитални технологии.

Силно се очертава и българското участие със 114 художници с над 150 работи. Международното биенале във Варна е признато от ЮНЕСКО.

Може да харесате още