„Страхът е чудовището“: София ДокуМентал с най-актуалните истории за времето

от Нощни птици

Специална селекция от София ДокуМентал събира най-актуалните истории за времето, в което живеем, под формата на програма от документални филми и документална аудиопрограма. „Страхът е чудовището“ е мотото на четвъртото издание на Международния филмов фестивал с фокус върху човешките права.

Събитието ще се проведе между 18 и 25 септември 2023 г. Фестивалът ще представи внимателно подбрана програма от 20 филма с престижни международни награди, разказващи най-наболелите, най-актуалните и най-неотложните истории за времето, в което живеем. 18 от филмите са премиери за България, съпътствани от ексклузивни дискусии с режисьорите и редица други специални събития, съобщават от екипа.

Първата седмица е посветена на художественото документално кино, ключови културни локации в София, сред които pop-up киното под куполите на Ларгото, Дом на киното, кино „Одеон“, Чешки център, Гьоте институт и други ще отворят врати за публиката на София ДокуМентал.

София Документал

Филмова програма

Програмацията на тазгодишното издание включва подбор на най-стойностното премиерно за България документално кино от изминалата година. Така зрителите ще имат възможността да се докоснат до разтърсващи истински истории от цял свят, показани на А-фестивали като Берлинале, Кан, Сънданс, IDFA-Амстердам, ДокЛайпциг, CPH:DOX-Копенхаген и много други. Филмите са подбрани в тематични секции като насилието въз основа на пол и сексуална ориентация, етнос, раса и религия, борбата за равноправие и личните революции като резултат от глобалните обществени и климатични промени, последствията от войната в Украйна, военната политика в Беларус и др.

Във фокус са награждаваните филми „Родина”, „На сауна по сестрински“, „Anhell69”, „Седем зими в Техеран”, „Литъл Ричард”, „Рай” и други.

Именно с „Родина“ се открива и тазгодишният форум. Продукцията е с участието на страните Швеция, Украйна и Норвегия, а режисьори са Александър Михалкович и Ханна Бадзяка. Филм от Беларус, „разположен” между двете крайности – от рейв партита в постсъветски мрак до отражението на неонационализма в общество, в което корупцията и бруталната култура на почит към войната разединяват младото поколение. Когато младият Никита се явява за задължителна военна служба през 2020 г., той се сблъсква челно с дълбоко пазената тайна за една смъртоносна традиция, съществуваща от десетилетия насам в постсъветска Беларус: „дедовщина” или практиката на насилие и тормоз, която уж превръща момчетата в мъже, но вместо това създава дълбоки травми у поколения наред, белязвайки съвременната култура и идентичност на страната.

През своята лична и професионална гледна точка режисьорите Александър Михалкович и Ханна Бадзяка наблюдават под лупа обществото в съвременна Беларус и изследват държавните инструменти за всяване на страх.

Освен кино- и аудиодокументална селекция, София ДокуМентал е и творческа лаборатория за документалистика чрез своята платформа „Балкански документален пазар”, включваща целеви обучения, присъствие на автори с международна известност, експерти, които подкрепят и утвърждават ролята на non-fiction киното за справедливото и критично развитие на обществото.

„Намираме се в ключов етап за формирането на единно и будно гражданско общество в България. На фона на чудовищните неща, които се случват днес, наблюдаваме и утвърждаването на обществени граници, активна съпричастност и осъзнатост спрямо случващото се. Това прави мисията на София ДокуМентал по-важна от всякога, за да се улови този значим обществен момент и да се предостави така нужния обществен форум за дебат, който неминуемо ни доближава до положителната промяна. Силно вярваме, че неотменната ни мисия на „откриватели” и медиатори на истории, които имат силата да променят, с времето ще затвърди позицията на фестивала като водещ международен форум на човешките права”, споделя фестивалният директор Мартичка Божилова.

Може да харесате още