Авторката на „Хага“ в Народен театър „Иван Вазов“

от Нощни птици

Украинската авторка на „Хага“ Саша Денисова идва в България за постановката на Галин Стоев, която ще се играе в Народен театър „Иван Вазов“.

Премиерата на спектакъла е на 19 и 20 септември на голямата сцена на театъра. В първия ден публиката ще има възможност да участва в дискусия със Саша Денисова, Галин Стоев и актьорите, участващи в постановката, като модератор на разговора ще е главният драматург на Народния театър и драматург на спектакъла „Хага“ Мира Тодорова.

„Хага“ е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

В спектакъла участват Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев.

Пламен Димов излиза на сцената вместо Деян Донков, който не можел да участва поради дългосрочни ангажименти, сочи официалното изявление. В Народния театър има напрежение в екипа след уволняването на Александър Морфов.

Режисьорът беше в спор с настоящия директор на театъра Васил Василев, тъй като не беше съгласен с назначаването на бившия ПР на Ахмед Доган и ДПС Велислава Кръстева на поста „Връзки с обществеността“ на театъра. Кръстева също така демонстрира близостта си с почетния председател на ДПС на изборите миналата година.

Сценограф на „Хага“ е Борис Далчев, хореограф – Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов – Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев – Антика, а костюмите са на Кънчо Касабов.

Може да харесате още