Тео Ушев в Москва: Не мога да приема награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци

от Нощни птици

„φ1.618“ на Теодор Ушев получи специалната награда „Сребърен Свети Георги“ на журито на 45-ия Московски международен кинофестивал, предаде ТАСС.

Председател на журито е индийският кинорежисьор Рахул Равел. Сред останалите членове са колумбийският режисьор Сиро Гера, руските актьори Алексей Гусков и Светлана Иванова, както и казахстанската актриса Самал Еслямова.
Призът е даден за „оригиналността, творческия риск и резултатът“, добави Гера.

Теодор Ушев

Българският режисьор Тео Ушев във видео обръщение, публикувано във Facebook благодари за признанието, но заяви, че не приема наградата.

„Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто.

В моя малък филм, един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни).

При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка – тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.
Но днес тук в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие… тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е – на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

Не се предавайте!

Един ден отново ще можете да казвате на черното – черно, а на бялото-бяло!
И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката.

И ще знам, че това наистина е Св. Георги, а не лъжлив самозванец.
Пожалуйста, скажите вашу генерал Z, так как Бродский сказал в 68ом году:
Я не хочу умирать из-за
двух или трех королей, которых
я вообще не видал в глаза

Впрочем, и жить за них тоже мне
неохота. Вдвойне.
Генерал! Мне все надоело. Мне
скучен крестовый поход.
Искам да завърша на български:
Правете филми, не война!“

Участието на Московския фестивал на филма на Ушев предизвика полемики у нас. Режисьорът е известен с критичното си мнение към политиката на Владимир Путин и войната в Украйна. Директор на международния форум е режисьорът Никита Михалков – последовател на руския президент.

Кадър от Ф1.618

Теодор Ушев така и не пристигна в Москва, но изпрати видео послание, което според екипа на филма, е било прието с „гробна тишина“. В него режисьорът казва, че „войната унищожава руската култура“, а в пост в социалните мрежи допълва, че случаят с Московския фестивал е различен и, че „в този момент, участието, селекцията на филм, присъствието на режисьор там, няма нищо общо с киното.“

Тазгодишното издание на фестивала в Москва се проведе между 20-и и 27-и април. Сред страните, които участват в него са Саудитска Арабия, Колумбия, Тайланд, Сингапур, Сирия, Египет, Чили.

„φ1.618“ имаше показ преди това на фестивала в Талин „Черни нощи“, но не влезе в конкурсната програма. По същото време, по което филмът участва във фестивала в Русия, той получи и отличието Златна палма“ на Beverly Hills Film Festival 2023, който се е състоял между 19-и и 23 април.

Може да харесате още