Теодора Димова спечели литературната награда „Хеликон“

от Нощни птици

Теодора Димова стана тазгодишният носител на литературната награда „Хеликон“ за романа си „Не ви познавам“. Писателката получи статуетката „Орлето на Хеликон“ снощи, като председател на журито беше проф. Кирил Топалов.

По думите му, е много важно българската литература да е адекватна на ситуацията, в която живеем, за да остане художествена и емоционалната памет на времето.

Наградата се присъжда заради емоционалното гмуркане на автора в безрадостните обществено-политически реалии на съвремието ни, сторено със замах и морална смелост, каза поетът и журналист Бойко Ламбовски, част от журито заедно с проф. Магдалена Костова-Панайотова, доц. Юрий Дачев, писателя Николай Терзийски.

„Не ви познавам“ е продължение на „Поразените“, обясни Теодора Димова, като по думите ѝ връзката между романите е по-скоро тематична. „Първият изследва една стара рана, засъхнала. Вторият – една нова рана, незаздравяла, но вече не кърви“, каза тя.

Другите номинирани автори за отличието тази година бяха романите „Дом за начинаещи“ на Емануил Видински“, „Игра без финал“ на Георги Геров, „Чекмо 2″ на Момчил Николов“, „Хаосът в играта на джаги“ на Палми Ранчев, „Плът и крафт“ на Васил Панайотов, „Вкусни разкази“ на Катерина Хапсали, „Екстазис“ на Радослав Бимбалов, „Вулкан“ на Елена Алексиева, „Шейсет разказа“ на Деян Енев, „Хората са нежни“ на Любов Кронева и „Всички сме страници“ на Петя Русева.

Може да харесате още